Zaak Priscilla: Turtelboom wil voorlopige hechtenis herzien

13/02/13 om 23:48 - Bijgewerkt om 23:48

Naar aanleiding van het dossier van de vermoorde 14-jarige Priscilla Sergeant uit Huizingen laat minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) de wet op de voorlopige hechtenis onderzoeken .

De 41-jarige hoofdverdachte in de zaak Priscilla is vrijgelaten omdat er verschillende interpretaties van een wet bestaan. Dat kan niet, zo zei minister Turtelboom aan de nieuwsredactie van de radiozenders Q-music en JOE fm.

Onaanvaardbare fouten

"Er is onduidelijkheid blijkbaar in de wetgeving. Ik ga nu vragen om die te analyseren en de onduidelijkheden zo snel mogelijk uit de wereld te helpen", aldus de minister. "De fouten die nu gebeurd zijn, zijn eigenlijk onaanvaardbaar."

Turtelboom heeft een onderzoek gevraagd aan het college van procureurs-generaal. "Als we op een bepaald ogenblik merken dat er verschillende interpretaties mogelijk zijn van een bestaande wetgeving, en zeker in zo'n gevoelige materie, dan moeten we die verschillen uitklaren en zorgen voor duidelijkheid", legt de minister uit.

Lessen trekken

Onder meer Luc Hennart, eerste voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, zei dat de voorlopige vrijlating van de hoofdverdachte niet het gevolg was van een procedurefout, maar wel van een interpretatie van de wet. Hij zei te hopen dat de wetgever daar de nodige lessen uit zou trekken.

De hoofdverdachte, de buurman van het meisje, werd dinsdag vrijgelaten. Hij zou voor zijn eigen veiligheid zijn ondergebracht op een geheime plaats. De ouders van Priscilla waren niet op de hoogte van de vrijlating. (Belga/TV)

Onze partners