Z-Talk: "Het aantal short-transacties zal verminderen"

10/09/10 om 09:34 - Bijgewerkt om 09:34

Eddy Wymeersch, gewezen voorzitter van de Europese beurswaakhond CESR, praat over de de nieuwe Europese regels voor shortselling.

Z-Talk Goossens is dit weekend te bekijken op Kanaal Z.

Wymeersch, die dit jaar door de Financial Times genoemd werd als de invloedrijkste Belg in de financiële wereld, gaf daarover advies aan de Europese Commissie.

"De discussie over shortselling is een passioneel debat, dat ik niet zo goed begrijp. Want de meeste economische studies zeggen dat shortselling neutraal is en geen negatief effect heeft op de markten. We zijn verplicht geweest om in september 2008, in volle crisis, shortselling-regels in te voeren. Dat heeft geen sterk effect gehad. Dus moet je shortselling niet zomaar gaan verbieden", zegt Wymeersch.

Maar een aantal maatregelen dringen zich op en Wymeersch verwacht dat de Europese Commissie volgende week dinsdag volgende zaken bekend zal maken.

"Ten eerste hebben we meer informatie nodig. We weten niet goed wat er allemaal gebeurt op die markt. Shorters zullen bekend moeten maken dat ze short zijn gegaan. Dat zal al een veel beter zicht geven op de situatie. Een tweede reeks maatregelen moet verhinderen dat het langetermijn shorten onmogelijk wordt gemaakt. Als je binnen de drie dagen je producten niet levert, dan zullen daar serieuze sancties aan hangen."

"Het zal het aantal shorttransacties verminderen. Maar ik hoop dat het de werking van de markt niet zal verhinderen. Want in de markten moet men kunnen short gaan. Het maakt deel uit van het complexe proces van verhandelen", aldus Wymeersch.

Bekijk een fragment uit de uitzending.

"Daarnaast moet er in geval van nood een verbod kunnen uitgevaardigd worden om short te gaan. En dat verbod zal er in heel Europa hetzelfde uitzien. Want in 2008 werkten al die verschillende maatregelen van de diverse lidstaten heel verwarrend. Het heeft de markt toen verstoord."

Europa legt ook de wereld van afgeleide producten aan banden. Volgens Eddy Wymeersch zijn de volumes die nu verhandeld worden intussen al groter dan voor de financiële crisis. Zo is de groei op de deviezenmarkt en op de intrestmarkt aanzienlijk. De Credit Default Swap of CDS-producten vindt hij het gevaarlijkst. "Tegen het einde van dit jaar zullen hun volumes 32 triljoen euro bedragen."

"Nu is het probleem met derivaten dat ze niet gestroomlijnd zijn. Veel producten zijn op maat gemaakt, waardoor de controle wordt bemoeilijkt. Er komen dus standaarden voor die producten. Als de banken zich niet aan die standaarden willen houden, dan zullen zij bijkomend kapitaal moeten aanhouden."

Lees meer over:

Onze partners