Yves Leterme: 'Kris Peeters had premier moeten worden'

22/10/16 om 17:11 - Bijgewerkt om 17:17

Volgens de voormalige premier Yves Leterme had Kris Peeters en niet Charles Michel aan het hoofd van de Belgische regering moeten staan.

Yves Leterme: 'Kris Peeters had premier moeten worden'

Charles Michel en Yves Leterme © belga

"CD&V heeft de kans gemist om Kris Peeters premier te maken. Jammer. Mensen voelen het als je niet voor 100 procent met je hart bij die regering bent". Dat zegt Yves Leterme in een interview met Het Laatste Nieuws.

Yves Leterme ruimde in december 2011- na 541 dagen zonder regering - plaats voor Elio Di Rupo (PS). Op dit moment is Leterme secretaris-generaal van IDEA, het Internationaal Instituut voor Democratie en Electorale Assistentie.

Hoewel de 'politieke manoeuvres van de Wetstraat' hem niet echt meer boeien, lijkt de essentie hem toch nog te interesseren.

Volgens de voormalige Belgische premier is het kartel CD&V/N-VA ten dode opgeschreven. "Liefde en haat liggen dicht bijeen, ook in de politiek. Toen was dat een sterk concept. Achter het programma van toen krijg je ook vandaag nog 40 tot 50 procent van de Vlamingen, denk ik. Maar de twee partijen zijn uit elkaar gedreven. Die krijg je niet meer samen. Dat is voorbij", aldus Leterme in de krant.

Leterme vindt het een gemiste kans dat Wouter Beke Kris Peeters geen premier heeft gemaakt. "Met alle respect voor Marianne Thyssen, maar een mandaat in de Europese Commissie is maatschappelijk en politiek veel minder relevant dan de leiding van het land. CD&V had beter gekozen voor een eerste minister. Voor Kris Peeters. Of Wouter Beke, zo u wil", verduidelijkt hij.

Volgens Leterme hinkt de CD&V vandaag op twee gedachten. "Het is mossel noch vis". "Als je zelf de leiding neemt van de regering, heb je op zijn minst de regie in handen. Dan nog haal je niet alle slagen binnen, maar het is makkelijker werken. Draai of keer het, de Wetstraat 16 blijft hét machtscentrum van de Belgische politiek". (BO)

Onze partners