Yves Leterme: 'Ik ga me ook weer niet tot Ieper beperken'

09/10/12 om 17:03 - Bijgewerkt om 17:03

Met zijn kandidatuur als burgemeester van Ieper is Yves Leterme helemaal back in town.

In het verre Ieper staan cameraploegen en journalisten haast in processie te wachten op hun beloofde stukje Leterme. Ooit was hij een politieke vedette, en aan de persaandacht te zien is dat potentieel er nog altijd. Met zijn kandidatuur als burgemeester van Ieper is Yves Leterme helemaal back in town.
Leterme: Ooit heb ik gezegd: 'Ik ben eerste minister maar ik wil tegelijk eerste militant blijven.' Dat geldt eigenlijk nog altijd. Ik wil voor de christendemocratie op militante wijze mijn deel van het werk blijven doen.

U doet bij de OESO een pak internationale ervaring op. Maakt dat u een beter politicus dan voordien?

Leterme: (aarzelt) Ik kan niet ontkennen dat ik de voorbije maanden ervaringen heb opgedaan en zaken hebben geleerd die elke politicus zeer goed van pas zouden komen. Alleen al het feit dat je dagelijks kunt samenwerken met 's wereld beste sociaaleconomische technici is bijzonder verrijkend. Maar daarom sta ik nog niet te springen om terug te komen.

Maar er valt geld te verdienen met de gok dat Leterme eerder opnieuw een top-CD&V'er is dan dat Standard nog eens kampioen wordt.

Leterme: (lacht hartelijk) Ik zou toch liever hebben dat Standard weer kampioen wordt. Ze hebben geen slechte ploeg, maar het is natuurlijk niet meer hetzelfde als in de kampioensjaren 2008-2009. Ik heb ooit lapidair gezegd: Standard was toen een slagerij die gerund werd door een slager. Onder Luciano D'Onofrio was Standard een voetbalclub die geleid werd door een voetbalkenner. Toen ik in 2009 eronderdoor ging, belde D'Onofrio: 'Kom, we gaan eens samen de boer op.' Samen zij we naar Porto geweest en zo. Dat betekende toen veel voor mij.

In het voorjaar 2009 zat ik diep. Maar het is verteerd, en het heeft van mij een veel meer onthecht mens gemaakt. Vandaar ook dat ik zo veel zin heb in deze gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb zo goed als alle mogelijke mandaten bekleed. Wat rest mij nog? Gouverneur? Er was en is al een hele goeie. Koning? Kan ik niet. Blijft over: burgemeester. Wat ook weer niet wil zeggen dat ik me de komende jaren ga beperken tot Ieper. Alles op z'n tijd. (WP) Lees het hele interview deze week in Knack

Onze partners