Yves Leterme: “Geen tijd te verliezen”

© Belga

“Er is geen tijd te verliezen om de maatregelen te nemen die de sociale zekerheid betaalbaar moeten houden.” Dat zegt ontslagnemend premier Yves Leterme in zijn Rerum Novarum-speech.

Premier Yves Leterme heeft woensdagavond de sociale partners opgeroepen om de sociale dialoog te hervatten. Hij deed dat tijdens een Rerum Novarum-toespraak in zijn thuisstad Ieper.

Leterme schaarde zich andermaal achter een staatshervorming in zoverre die sociaal is en borg staat voor de verdere uitbouw van de welvaartsstaat. Volgens hem is het ook perfect mogelijk om de begroting “sociaal” te saneren.

Sociale zekerheid
Voor Yves Leterme staat ons land voor een aantal sociaal-economische uitdagingen: de economie versterken zodat België kan aansluiten bij de sterkste economieën, het verbreden van de sociale bescherming en een sociale sanering van de overheidsfinanciën. Er is geen tijd te verliezen om de sociale zekerheid betaalbaar te houden. Dat kan volgens hem door meer mensen langer aan het werk te houden. Daarvoor is het evenwel nodig dat de sociale partners de sociale dialoog herstellen.

GroeinormLeterme verwees onder meer naar het pensioendossier en naar de sociale zekerheid. De groeinorm van 4,5% voor de ziekteverzekering is onhoudbaar en de noden liggen al jaren lager. Maar de vermindering van groeinorm, en dus de verlaging van de input door de overheid, mag niet leiden tot privatisering of minder toegankelijkheid tot de sociale zekerheid, waarschuwde hij.

Sanering
Leterme brak ook een lans voor een “menselijke” sanering van de overheidsfinanciën. Vorig jaar werd de budgettaire saneringsinspanning op 25 miljard euro geraamd. Met een economische groei van 2%, die ook de volgende jaren realistisch is, werd dat bedrag tot 17 miljard teruggedrongen. “Als we 8 miljard op één jaar kunnen vinden, zal de rest in 4 jaar ook wel lukken zonder sociaal bloedbad”, onder meer via een groenere en rechtvaardigere fiscaliteit en fraudebestrijding.

Staatshervorming
Voor de christendemocraten is een staatshervorming een middel om te komen tot een duurzame economische groei en een sterkere welvaartsstaat, hield Yves Leterme nog voor. De sociale verworvenheden moeten behouden blijven en een staatshervorming mag niet leiden tot een minder sociaal model.

LoonmatigingDat België het vandaag niet zo slecht doet met een lager begrotingstekort dan gemiddeld, één van de laagste schuldaangroeien, is volgens hem niet alleen te danken aan de Duitse economische locomotief. De concurrentiekracht in België is niet in elkaar gestuikt, onder meer omwille van de loonmatiging (1,5 miljard euro aan loonlastverlagingen en het loonakkoord).

Maar de premier wees ook naar de deelstaten, die een gunstige loonomgeving moeten creëren, en naar de bedrijven die moeten investeren in opleiding en onderzoek.

ACW: handen af van sociale zekerheid
De christelijke arbeidersbeweging ACW wil niet dat de volgende federale regering snoeit in de sociale zekerheid. Dat zei ACW-voorzitter Patrick Develtere in zijn eerste Rerum Novarum-toespraak. Het ACW wil dat er voldoende middelen gevonden worden om de laagste uitkeringen te verhogen tot boven de armoedegrens.

Dubbel feest
Het ACW viert dubbel feest. Rerum Novarum, de pauselijke encycliek die aan de basis ligt van de beweging, is 120 jaar oud. Het ACW zelf blaast 90 kaarsjes uit. Op Rerum Novarum zegt de voorzitter traditioneel waar de beweging voor staat. Het ACW beseft dat er inspanningen nodig zijn, maar snoeihard besparen in de sociale zekerheid kan niet, zegt Develtere. Hij zet zich af tegen het “paniekvoetbal” en het “populisme” van zij die zeggen “dat ons sociaal model niet houdbaar is”.

De nodige sanering moet er komen door een “evenwicht” tussen besparingen en nieuwe inkomsten, waarbij “de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen”, aldus Delvetere. De laagste uitkeringen optrekken zou 1,2 miljard euro kosten, maar er is geen geld voor. “Tegelijkertijd spendeert de overheid vandaag al 4,1 miljard euro aan de fiscale aftrek van bedrijfswagens”.

Bonussen
Ook de bonussen van de bedrijfsleiders moesten er aan geloven. “18% van de kinderen groeit op in een arm gezin. Dat staat in schril contrast met het feit dat de grootste bedrijven in ons land nauwelijks nog belastingen betalen. Mensen begrijpen niet dat CEO’s zichzelf waanzinnig hoge bonussen mogen uitkeren. Zulke tegenstellingen creëren een gevoel van onrechtvaardigheid”, zei Develtere.

CM: geen paniekvoetbal
De CM wil constructief meewerken om het budget van de sociale zekerheid en de overheid in evenwicht te brengen. Maar het past voor een spelletje paniekvoetbal. Dat heeft voorzitter Marc Justaert gezegd naar aanleiding van Rerum Novarum. Volgens Justaert moet er de komende jaren zuinig worden gewerkt om de begroting in evenwicht te brengen, en kan zijn organisatie alvast niet verweten worden dat het geen verantwoordelijkheid neemt.

ACV: sociale zekerheid zwaar onder vuur

De christelijke vakbond ACV is erg ongerust over de sociale zekerheid, omdat die vanuit verschillende hoek zwaar onder vuur komt te liggen. Dat is woensdag gezegd naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging.

Het was nationaal secretaris Ann Vermorgen die voor het ACV de honneurs waarnam in Vilvoorde. Voorzitter Luc Cortebeeck en opvolger Marc Leemans zitten in Génève, voor de jaarlijkse conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie.

Het ACV waarschuwt dat de komende maanden cruciaal worden voor de toekomst van de sociale zekerheid, omdat die volgens de vakbond als schietschijf voor een zware besparingsoperatie dreigt te worden gebruikt. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content