Yasmine Kherbache: ‘Vlaamse regering weet niet of en hoe Syriëstrijders worden opgevolgd’

Yasmine Kherbache (SP.A) © Belga

“Er is geen totaalbeeld op de Vlaamse Syriëstrijders. De regering moet van elke strijder weten hoe die op het terrein wordt opgevolgd.”

Dat zei Yasmine Kherbache (SP.A) in de Vlaamse commissie Radicalisering, waar de parlementsleden zich mochten uitspreken over de voortgangsrapportage van de Vlaamse regering.

In de commissie kwamen woensdag enkel de bevoegdheden van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) aan bod. Haar collega’s Hilde Crevits en Jo Vandeurzen (CD&V) komen volgende week aan de beurt. In 2015 voorzag minister Homans 1,23 miljoen euro bovenop de reguliere middelen, in 2016 besteedde ze bijna 800.000 euro aan de strijd tegen radicalisering voor wat haar eigen bevoegdheden betreft, maakte ze woensdag duidelijk.

“De focus in het actieplan, dat nu 1 jaar loopt, ligt op preventie. We willen koste wat het kost jongeren die dreigen te radicaliseren aan boord van onze samenleving houden. Teruggekeerde Syriëstrijders zijn in de eerste plaats een zaak van justitie en veiligheidsdiensten, wij focussen ons op het vermijden dat jongeren de extremistische kant opgaan.”

‘Blind varen’

“Als u zegt dat Vlaanderen enkel bevoegd is voor preventie, geeft dat aan dat u een aantal staatshervormingen heeft gemist”, reageerde Kherbache. “We hebben ook zeer veel bevoegdheden inzake justitie, bijvoorbeeld rond elektronisch toezicht.” Volgens SP.A wordt er veel te weinig ingezet op de opvolging van elke Syriëganger. “195 strijders worden toegeschreven aan Vlaanderen. U zou van die groep moeten weten hoe die op het terrein wordt opgevolgd en gecontroleerd. Anders bent u blind aan het varen.”

Volgens Homans wordt de informatie echter federaal verzameld en rechtstreeks aan de lokale besturen gecommuniceerd.

Groen vindt het dan weer ontoelaatbaar dat veel Vlaamse scholen nog geen aanspreekpunt hebben bij de politie, waar ze terechtkunnen als ze te maken krijgen met radicalisering. “Slechts éénderde van de scholen heeft een dergelijk aanspreekpunt. Het lijkt alsof u het bij die vaststelling houdt en er niet op reageert”, zei Elisabeth Meuleman. “Ik heb dat gesignaleerd aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon”, verzekerde Homans. “Hij is ermee bezig.”

Uit N-VA-hoek werd aangedrongen op een steviger aanwezigheid op de sociale media, onder meer met tegenverhalen. Ook dat wordt aangepakt door het federale niveau, reageerde Homans

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content