WTC III: alle opvangplaatsen volzet, kandidaten geweigerd

16/09/15 om 22:36 - Bijgewerkt om 23:06

Het Rode Kruis meldt dat de 300 opvangplaatsen in WTC III vol zitten. Er komen normaal gezien "op zeer korte termijn" extra pre-opvangplaatsen voor wachtende asielzoekers, wellicht ook in het WTC III-gebouw, laat het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) weten.

WTC III: alle opvangplaatsen volzet, kandidaten geweigerd

Het tentenkamp in het Maximilaanpark © BELGA

De Dienst Vreemdelingenzaken loopt achterstand op bij de registratie van kandidaat-vluchtelingen. Wie niet geregistreerd is, kon terecht in Brussel WTC III-gebouw. Maar de driehonderd bedden waren volgens het Rode Kruis rond 21u30 volzet, en mensen werden geweigerd.

De pre-opvang in het WTC-gebouw is, na een valse start, sinds dinsdagavond 24 uur op 24 open. De capaciteit werd wel verlaagd van 500 naar 300 bedden, om het comfort wat te verhogen, meer ruimte vrij te maken om te eten en lockers te plaatsen om persoonlijke spullen op te bergen. Er staan intussen ook acht douches van het leger en donderdag komen er nog achttien bij.

Volgens het kabinet voor Asiel komen er "op zeer korte termijn" plaatsen bij. "We waren al volop bijkomende pistes aan het bekijken, zoals de opening van een tweede plateau binnen het WTC III-gebouw en bijkomende plaatsen op andere sites", zegt de woordvoerster van staatsecretaris Theo Francken. In het huidige gebouw zou mogelijk nog plaats zijn voor een tweehonderdtal extra bedden, al staat daarover onder meer nog overleg gepland met de brandweer. Op het kabinet-Francken toont men zich in elk geval "tevreden dat de inspanningen op het terrein nu toch hun vruchten afwerpen".

Privé-opvang

Naast de naar schatting enkele honderden mensen die overnachten in het tentenkamp in het Maximiliaanpark, zochten dinsdag ruim honderdvijftig mensen al een plekje in het gebouw, dat specifiek voorzien is voor asielzoekers die vanwege het capaciteitsgebrek nog niet geregistreerd konden worden door de Dienst Vreemdelingenzaken. Woensdagavond bleken alle bedden bezet. Mensen die zich nadien nog kwamen aanmelden, mochten er niet meer bij.

Eerder op de avond had het Burgerplatform ter Ondersteuning van Vluchtelingen, dat actief is in het tentenkamp, vrijwilligers opgeroepen voor enkele dagen privéopvang te bieden, of om geld te storten waarmee voor hotelkamers betaald wordt.

(Belga/RR)

Onze partners