Wrakingsverzoek onderzoeksrechter De Troy afgewezen

21/12/10 om 11:43 - Bijgewerkt om 11:43

Het Brusselse hof van beroep heeft het verzoek van het aartsbisdom en kardinaal Danneels dinsdag ongegrond verklaard.

Wrakingsverzoek onderzoeksrechter De Troy afgewezen

© Epa

Het Brusselse hof van beroep heeft dinsdag het wrakingsverzoek van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en kardinaal Godfried Danneels tegen onderzoeksrechter Wim De Troy afgewezen.

Het wrakingsverzoek werd ingediend naar aanleiding van Operatie Kelk, het onderzoek van het gerecht naar een eventuele doofpotoperatie rond seksueel misbruik binnen de kerk.

In het kader daarvan liet De Troy op 24 juni huiszoekingen uitvoeren bij het aartsbisdom, bij kardinaal Danneels thuis, in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal en bij de toenmalige commissie-Adriaenssens.

Fernand Keuleneer, de advocaat van het aartsbisdom en de kardinaal, kloeg aan dat het onderzoek niet objectief werd gevoerd. Zo kon het volgens hem niet dat de onderzoeksrechter inzage verleende in alle in beslag genomen documenten, die soms onder het beroepsgeheim en de privésfeer vallen.

Het Brusselse parket-generaal achtte het verzoek niet ontvankelijk omdat noch het aartsbisdom noch Danneels in verdenking werden gesteld. Het hof van beroep vond het verzoek dinsdag ontvankelijk, maar niet gegrond.

Onze partners