Wouter Van Besien: 'Ons land kan beter'

20/10/13 om 13:41 - Bijgewerkt op 21/10/13 om 07:29

Groen heeft een deel van haar huiswerk voor de verkiezingen van 25 mei 2014 klaar. De partij wil onder meer een basispensioen en een vervanging verkeersbelasting door slimme kilometerheffing.

Wouter Van Besien: 'Ons land kan beter'

© ImageGlobe

Na maanden voorbereiding organiseerde de partij haar tweedaagse Impulscongres in Brugge. Na dat congres, bijgewoond door zo'n 500 leden, liggen er tientallen voorstellen op tafel. Die moeten vorm geven aan de geplande verbreding waarbij de partij er naast de klassieke milieupoot een evenwaardige sociale poot bij krijgt.

Zo pleit de partij voor een basispensioen van 1.000 euro een verschuiving van de lasten op arbeid naar milieuvervuiling en vermogensinkomsten. Daarnaast moeten steunmaatregelen rechtstreeks worden toegekend in plaats van twee jaar later via de belastingbrief.

Kwaliteit van de job centraal

Groen ijvert ook voor een loopbaanmodel waarbij de kwaliteit van de job centraal staat. Concreet moet er in de cao's meer aandacht gaan naar de verbetering van de loopbaankwaliteit. De partij wil ook de verloning verschuiven. Zo zouden jongeren bij het begin van hun loopbaan meer verdienen, zodat ze beter voorbereid zijn op de grote investeringen die jonge gezinnen moeten doen.

De partij pleit ook voor een mobiliteitsbudget waardoor werknemers meer vrijheid krijgen in hun vervoerskeuze. Daarnaast wil Groen de verkeersbelasting afschaffen en vervangen door een slimme kilometerheffing.

'Ons land kan beter'

Regeringsleiders Elio Di Rupo en Kris Peeters kregen van voorzitter Van Besien een veeg uit de pan. Hun tevredenheid over hun beleidsresultaten is misplaatst, aldus Van Besien. Volgens de Groen-voorzitter zijn de resultaten lang niet zo rooskleurig als het duo Di Rupo-Peeters wil doen geloven. "Ons land kan beter", aldus Van Besien. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners