Wouter Beke wil inhoudelijke argumentatie afwijzing CDH achterhalen

24/06/14 om 21:30 - Bijgewerkt om 21:30

CD&V-voorzitter Wouter Beke denkt dat CDH vooral op basis van emotionele argumenten besloten heeft om de nota-De Wever af te keuren. Daarom wil Beke de volgende uren contact leggen met CDH om hun inhoudelijke argumenten te achterhalen.

Wouter Beke wil inhoudelijke argumentatie afwijzing CDH achterhalen

Wouter Beke © Belga

CD&V-voorzitter Wouter Beke wil de komende uren contacten leggen met het CDH om de inhoudelijke argumenten van hun afwijzing te kennen. Dat zei hij dinsdagavond in Terzake. Beke denkt dat het CDH vooral emotioneel geoordeeld heeft, terwijl CD&V "op basis van rationaliteit" de nota heeft aanvaard. De CD&V-voorzitter vermoedt dat de koning na het bezoek van informateur De Wever nieuwe consultaties zal houden.

Beke benadrukte dat CD&V veel van het eigen programma terugvond in de nota en dat een aantal zaken waar CD&V geen voorstander van was niet in de nota stonden.

Wat er nu moet gebeuren, is een vraag voor de informateur en de koning, zei Beke. "Wij konden heel wat punten van ons programma herkennen in deze nota, en daarom hebben we ja gezegd, maar als blijkt dat vier partijen niet in staat zijn om samen in deze formule 'ja' te zeggen, dan is deze formule dood natuurlijk".

CD&V staat niet te trappelen om initiatief over te nemen

CDH-voorzitter Lutgen zei dat zijn partij de N-VA niet voldoende vertrouwt. "Het vertrouwen komt te voet en gaat te paard", zei Beke hierover. "Dertig dagen is iets kort om dat vertrouwen op te bouwen. Er is natuurlijk veel gebeurd de afgelopen vier jaar tussen partijen, niet alleen tussen N-VA en CDH, maar ook tussen CD&V en N-VA bijvoorbeeld. Er moest aan dat vertrouwen gewerkt worden, misschien is dat voor sommigen wat te kort geweest."

CD&V staat niet te trappelen om het initiatief over te nemen. "Er is nog altijd een informateur die het initiatiefrecht heeft en die morgen zijn verslag aan de koning zal uitbrengen. En ik veronderstel dat de koning daarna nog beraadslagingen zal opstarten", zei Beke in Terzake. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners