Wouter Beke sluit terugkeer naar universiteit niet uit

11/02/14 om 17:20 - Bijgewerkt om 17:20

Bron: Knack

Tijdens een dubbelinterview met de Leuvense rector Rik Torfs in Knack laat CD&V-voorzitter Wouter Beke verstaan dat hij na zijn politieke loopbaan de draad van zijn academische carrière graag opnieuw zou oppakken.

Wouter Beke sluit terugkeer naar universiteit niet uit

Rik Torfs Wouter Beke © Saskia Vanderstichelen

Wouter Beke: Ik heb een ingebakken academische reflex. Ook als CD&V-voorzitter blijf ik politicologische literatuur lezen. En als ik een boek schrijf, doe ik dat nog altijd zelf. De band tussen de politiek en de universiteit is als yin en yang. Mijn academische scholing beïnvloedt mijn politieke denken, en mijn eigen ervaringen in de Wetstraat zullen ook mijn opvattingen als politicoloog wel kleuren. Elk jaar geef ik nog een paar gastcollega's. Het zit nu eenmaal in mij. (aarzelt even) Ik weet ook niet waarom, maar ik heb nog niet het gevoel dat mijn academische leven achter de rug ligt.

Schuilt er een Frank Vandenbroucke in Wouter Beke? Wilt u na uw politiek leven in Leuven komen doceren?

Beke: Mij vergelijken met Frank Vandenbroucke? Niet overdrijven. (lacht) Maar ik heb die keuze voor een verderzetting van mijn academische loopbaan nooit helemaal uitgesloten. Acht jaar geleden niet, en nu nog altijd niet. Toen ik in 2008 de leiding kreeg over de studiedienst van mijn partij, besliste ik meteen om uit de klassieke Wetstraatkringen te breken. Ik heb mijn academische netwerk behouden.

Wat zou u eigenlijk het liefste willen zijn, hoogleraar of eerste minister?

Beke: Op die vraag kan ik maar Gaston Eyskens parafraseren, toen men hem vroeg: 'Wat moeten we zeggen, eerste minister of professor?' Eyskens zei: 'Zeg maar professor, want eerste minister worden, dat kan iedereen.'

Torfs: Zelfs zijn zoon is daarin geslaagd. (hilariteit)

Het volledige interview met Wouter Beke en Rik Torfs leest u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners