Wouter Beke: 'Reynders mocht van mij geen premier worden'

10/09/15 om 09:47 - Bijgewerkt om 09:47

Uit de documentaire 'De logische premier' blijkt dat CD&V-voorzitter Wouter Beke bij de regeringsvorming van vorig jaar zijn veto heeft gesteld tegen Didier Reynders als premier.

Wouter Beke: 'Reynders mocht van mij geen premier worden'

Wouter Beke, CD&V-voorzitter © Belga

Vanavond wordt op Canvas de documentaire 'De logische premier' uitgezonden, de nieuwste aflevering in de reeks 'De Coulissen van de Wetstraat'. VRT-journalist Ivan De Vadder reconstrueert er samen met Newsmonkey-hoofdredacteur Wouter Verschelden de regeringsonderhandelingen van 2014. De uitkomst van die onderhandelingen is gekend, en ook over de manier waarop is al veel gezegd en geschreven. In de documentaire worden de vier partijvoorzitters die onderhandeld hebben, elk apart aan het woord gelaten.

Wouter Beke: 'Reynders mocht van mij geen premier worden'

© Belga

Dat levert weinig primeurs op, al komt wel uitdrukkelijk naar voren dat CD&V-voorzitter Wouter Beke zich uitdrukkelijk heeft verzet tegen Didier Reynders als premier.

Zo blijkt dat in de onderhandelingen over de postjes CD&V bereid was om de vraag om het premierschap voor Kris Peeters in te trekken op voorwaarde dat Marianne Thyssen naar Europa kon, en dat Didier Reynders geen premier werd. 'Op het ogenblik dat er de keuze kwam voor de ene of de andere, heb ik gevraagd aan Michel: en als het de keuze is voor de eurocommissaris, wie is dan de kandidaat-premier van uw partij? Hij heeft geen seconde geaarzeld om te zeggen: 'Dat ben ik dan.'

Politicoloog Carl Devos(UGent) noemt de onthulling op Twitter niet bepaald een investering in de goede relaties binnen de regering.

Verder blijkt ook dat premier Charles Michel mee een sturende rol heeft gehad in de vorming van de Vlaamse regering. Hji zou erop aangedrongen hebben om ook op Vlaams niveau Open VLD mee aan boord te heisen.

Mede door de aparte manier van filmen krijg je als kijker wel een inkijk op de persoonlijke relaties tussen de partijvoorzitters en de sfeer tijdens de onderhandelingen.

De Coulissen van de Wetstraat: De logische premier, vanavond om 21u15 op Canvas

Lees meer over:

Onze partners