Wouter Beke naar de koning

14/03/11 om 14:48 - Bijgewerkt om 14:48

Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) sluit maandagnamiddag de eerste ronde van zijn overleg met Bart De Wever en Elio Di Rupo af.

Beke is sinds 7 maart in overleg met de voorzitters van N-VA en PS om hun samenwerking te versterken. De drie bespraken heel wat onderwerpen die de voorbije negen maanden tijdens de onderhandelingen voor strubbelingen zorgden: een nieuwe financieringsweg, BHV en de staatshervorming.

Woensdag trekt de koninklijk onderhandelaar naar Laken om tussentijds verslag uit te brengen van de eerste raadplegingen. Wellicht zal daarna duidelijk worden hoe en met wie de verdere gesprekken zullen verlopen. Beke had afgelopen weekend al informele gesprekken met de voorzitters van MR, Open VLD, SP.A, CDH, Ecolo en Groen!. Hoewel Beke niemand van de negen partijen wil uitsluiten bij de bilaterale contacten, willen NV-A en de liberalen liever met minder partijen onderhandelen.

Of Beke zal slagen in zijn opdracht om een uitweg te zoeken in de politieke impasse zal de komende weken duidelijk worden. In ieder geval zijn er momenteel geen voorstellen waar NV-A mee akkoord gaat. "Wat nu op tafel ligt, zal niets in dit land veranderen", aldus N-VA-kamerfractieleider Jan Jambon zondag in De Zevende Dag.

Onze partners