Wouter Beke: 'N-VA in klimaatdossier ongepast en niet collegiaal' (video)

30/10/15 om 23:02 - Bijgewerkt om 23:06

CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt dat federaal minister Marie-Christine Marghem verantwoordelijk is voor de impasse rond het klimaatakkoord. De aanval van N-VA op Vlaams minister Joke Schauvliege noemt hij "ongepast, niet collegiaal en niet voor herhaling vatbaar".

Wouter Beke: 'N-VA in klimaatdossier ongepast en niet collegiaal' (video)

Wouter Beke in De Afspraak © /

Wouter Beke deed de uitspraken in het VRT-programma De Afspraak.

Vorig weekend was er een ontwerp van klimaatakkoord, maar dat werd later door N-VA afgeschoten omdat het nadelig zou zijn voor Vlaanderen.

"Ik vind dat allesbehalve en niet collegiaal en ook niet voor herhaling vatbaar. Dat zijn dingen die je niet doet", zei Beke. "Er zijn in het verleden momenten geweest dat N-VA-ministers in de problemen zijn geweest". Hij noemde Elke Sleurs, Jan Jambon en Theo Francken bij naam. "Dan moet je de deontologie hebben daar niet nodeloos een politiek spel van te maken".

Marghem teruggefloten

Volgens Beke kwam Schauvliege met goede resultaten terug van de onderhandelingen tussen regeringen, maar lag het problem bij federaal minister Marie-Christine Marghem (MR).

"Het is niet de schuld en de verantwoordelijkheid geweest van mevrouw Schauvliege als blijkt dat een aantal hypotheses die mevrouw Marghem gebruikt heeft eigenlijk niet hebben kunnen blijken rechtstaan", zei Beke.

Volgens de CD&V-voorzitter heeft de federale minister van Energie Marghem een aantal parameters genomen "waarvan de Europese Commissie gezegd heeft dat ze niet juist zijn".

Maar dat het geen fraaie vertoning is met België en het klimaat gaf de CD&V-voorzitter toe.

(Belga/RR)

Onze partners