Wouter Beke: ‘N-VA en Open VLD zullen met PS moeten praten over hun voorstellen’

© Wouter Beke in de studio van VTM NIEUWS
Simon Demeulemeester

CD&V-voorzitter Wouter Beke wijst er coalitiepartners N-VA en Open VLD op dat ze voor hun plannen rond een staatshervorming (Plan B en en herziening van de Grondwet in 2019) zullen moeten praten met de PS: ‘Ik zie N-VA en Open VLD zich verkneukelen aan het feit dat de PS in de oppositie zit. Wel, het zal net die partij zijn die je als eerste zal moeten uitnodigen om daaraan mee te werken.’

“Ik ben absoluut geen vragende partij voor een herfederalisering”. Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in de studio van VTM NIEUWS. Daarmee gaat de burgemeester van Leopoldsburg lijnrecht in tegen het voorstel van vice-premier Alexander De Croo (Open VLD) om bepaalde bevoegdheden terug naar het federale niveau over te hevelen.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet vorige week verstaan werk te willen maken van een zevende staatshervorming na 2019. Wouter Beke liet er geen twijfel over bestaan hoe dat zal moeten gebeuren. ‘Ik zie elke week dat de N-VA en Open VLD zich verkneukelen aan het feit dat de PS in de oppositie zit. Wel, het zal net die partij zijn die je als eerste zal moeten uitnodigen om daaraan mee te werken.’

Beke ging ook in op de mislukte coup in Turkije, die ook in ons land heel wat beroering teweegbrengt. In Beringen bijvoorbeeld daagde een massa mensen op aan het gebouw van de Gülen-beweging.

“De problemen en spanningen die er in Turkije zijn – tussen de Turken en de Koerden, tussen de aanhangers van Erdogan en de degenen die daartegenover staan – die moeten daar blijven,” zegt Beke daarover. “We moeten die absoluut niet importeren in ons land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content