Wouter Beke loopt vertraging op door oorlog Libië

22/03/11 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:33

Door de situatie in Libië kon er maandag niet onderhandeld worden over de staatshervorming.

Wouter Beke loopt vertraging op door oorlog Libië

© Belga

Terwijl het nieuws overheerst wordt door de oorlog in Libië en de ramp in Japan worden er in eigen land nog steeds pogingen ondernomen om een nieuwe regering te vormen.

Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke had maandag een ontmoeting met PS-voorzitter Elio Di Rupo en NV-A-voorzitter Bart De Wever gepland, maar door de extra plenaire vergadering in de Kamer van maandagnamiddag werd die ontmoeting afgelast. De volgende gesprekken staan gepland voor woensdag en vrijdag.

Open VLD doet aanzoek
Afgelopen weekend riep Open VLD-voorzitter Alexander De Croo de N-VA op een aantal partijen rond zich te verzamelen en onderhandelingen te starten over dossiers als de meerjarenbegroting en de hervorming van de pensioenen. Ook MR-voorzitter Charles Michel is bereid om met zijn partij over het sociaal-economische te praten, al vindt hij wel dat N-VA en PS meer dan ooit aan zet zijn. Michel voegde er evenwel aan toe "de beslissing van de koning te respecteren die Wouter Beke een opdracht gaf om een communautair akkoord te zoeken".

Nieuw wereldrecord
Ondertussen mag ons land binnenkort alweer een nieuw wereldrecord op zijn naam schrijven. Op 29 maart zit België 289 dagen zonder ingezworen regering. In navolging van de Frietrevolutie op 17 februari, toen al het wereldrecord regeringsonderhandelingen werd "gevierd", zullen jongeren op 29 maart verschillende pleinen bezetten in Belgische steden.

De Belgische tegenhangers van het Tahrirplein, waar zich de Egyptische revolutie voltrok, zullen in Antwerpen, Gent, Leuven, Louvain-la-Neuve, Brussel, Luik en Namen liggen.

Volg Knack nu ook op Facebook

Lees meer over:

Onze partners