Wouter Beke: 'Ik vertrouw Bart De Wever niet' - Alexander De Croo: 'Ik heb niet eens zijn gsm-nummer'

06/05/14 om 17:36 - Bijgewerkt om 17:42

Na de aanslepende regeringsvorming van 2010 heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever niet veel vrienden meer onder zijn collega-partijvoorzitters, zo moet blijken uit een reportagereeks van VIER. 'Ik vertrouw Bart De Wever niet,' zegt Wouter Beke (CD&V) in het programma. 'Ik heb zelfs zijn gsm-nummer niet,' zegt Alexander De Croo (Open VLD).

Wouter Beke: 'Ik vertrouw Bart De Wever niet' - Alexander De Croo: 'Ik heb niet eens zijn gsm-nummer'

© Belga

"Ik ben flamingant. Vlaanderen is mijn natuurlijke biotoop." Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in de tweedelige reportagereeks 'Schild en Vriend', die op 7 en 14 mei wordt uitgezonden op VIER en RTL-TVI. De voorzitter is er naar eigen zeggen zeker van dat we niet aan de laatste staatshervorming toe zijn. Ook onder meer Liesbeth Homans en Alexander De Croo doen enkele bijzondere uitspraken in de documentaire.

'Schild en Vriend' volgt de voornaamste Vlaamse partijkopstukken in de laatste weken voor de verkiezingen.

Diepe wonden na regeringsvorming in 2010

"Het is opmerkelijk te zien hoe diep de wonden nog steeds zijn die werden geslagen in de aanslepende regeringsvorming na 2010", zegt documentairemaker Eric Goens. "Die formatie heeft een hele generatie besmet."

Delen

Het was een doordachte strategie van Bart De Wever om het Vlaams front te breken

Alexander De Croo

"In het begin van de formatie is er veel samenwerking geweest tussen N-VA en Open Vld", zegt minister en toenmalig partijvoorzitter Alexander De Croo. "We hebben veel zaken samen met N-VA voorbereid, zoals rond arbeidsrecht, omdat we toen uitgingen van een Vlaams front met CD&V en N-VA. Het was een doordachte strategie van De Wever om dat front te torpederen." Volgens De Croo is er toen iets gebroken, hij heeft naar eigen zeggen zelfs het gsm-nummer van de N-VA'er niet meer. "Ik heb moeite om De Wever te vertrouwen", geeft ook Beke aan.

Delen

De Croo vertrouw ik ook niet, ik moet hem ook menselijk niet

Bart De Wever

"De Croo vertrouw ik ook niet, ik moet hem ook menselijk niet", reageert de N-VA-voorzitter. "Van Beke betreur ik dat echter, maar ik begrijp dat er sporen zijn achtergelaten." N-VA-lijsttrekker Liesbeth Homans geeft in de reportage nog eens haar mening over de PS. "Het cliëntelisme van de PS staat haaks op wat wij voorstaan", zegt ze. "Hoe meer mensen zij aan een uitkering kunnen helpen, hoe meer mensen er zijn waarvan ze denken dat die op hen zullen stemmen. Er is niets zo makkelijk als mensen een uitkering geven, elke maand langsgaan en zeggen: 'Het is dankzij mij dat je die uitkering hebt'."

'De winnaar van de verkiezingen wou geen premier worden'

Volgens Alexander De Croo is het nochtans aan N-VA te wijten dat we een PS-premier hebben. "De winnaar van de verkiezingen wou immers geen premier worden", zegt De Croo daarover. Di Rupo heeft het volgens hem de voorbije jaren moeilijker gemaakt voor de Vlaamse partijen. "Wij Vlamingen zijn het gewoon om een premier te hebben die ons in onze eigen taal aanspreekt", zegt hij daarover. "Di Rupo communiceert op een andere manier. Zijn Nederlands is niet goed genoeg om direct te communiceren." (Belga/EE)

Onze partners