Wouter Beke: ‘Ik ben kapitein Schettino niet’

© Lies Willaert

Hij blijft erin geloven. ‘Het partijprogramma van CD&V beantwoordt fundamenteel aan wat de Vlamingen willen’, zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Over de voorbije regeringsonderhandelingen wil Wouter Beke het zo min mogelijk hebben, en hij hoedt zich ook voor aanvallen op de N-VA. ‘Weet u wat Phil Bosmans altijd zei?’ vraagt hij. ‘Begin de dag nooit met de scherven van gisteren.’

Het ziet er nochtans niet naar uit dat de laatste potjes al gebroken zijn. Zo haalde minister Paul Magnette (PS) vorige week zwaar uit naar de Europese Commissie, die de Belgische regering volgens hem te veel maatregelen oplegt.

Wouter Beke: Het enige wat telt, is dat het regeerakkoord wordt uitgevoerd. Dat is premier Elio Di Rupo (PS) ook duidelijk van plan en daarom heeft hij meneer Magnette meteen teruggefloten. Daar ben ik zeer blij om, want ik ben het helemaal niet eens met die kritiek op Europa. Niet alleen omdat de euro ons ongekende welvaart heeft gebracht maar ook omdat we zelfs als Europa er niet was de ambitie zouden moeten hebben om de geplande sociaaleconomische hervormingen door te voeren.

De vakbonden, inclusief het christelijke ACV, hebben het zeer moeilijk met de hervormingsplannen. Begrijpt u dat?

Beke: Men moet zich afvragen wat we au fond nastreven. Willen we dat ons sociaal systeem wordt behouden en dat de pensioenen ook in de toekomst betaalbaar blijven? Willen we de ziektekosten onder controle houden? Wel, dan zullen we zowel moeten besparen als hervormen.

U maakt zich niet al te veel zorgen over een stakingsgolf?

Beke: Ik zou natuurlijk liever hebben dat er niet gestaakt werd. (denkt na) In elk geval zullen vakbondsacties de beslissingen van de regering niet kunnen terugdraaien. Op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij heeft premier Di Rupo de houding van de socialistische vakbond FGTB een gevaar voor de toekomst genoemd. Dat wil wat zeggen, hè.

Hoe is het ondertussen met het Uitvoerend Comité voor de Staatshervorming, dat het communautaire akkoord in wetteksten moet gieten?

Beke: Alles begint natuurlijk bij een politiek akkoord, en dat is er nu. De komende twee jaar zal wel nog hard moeten worden gewerkt aan de omzetting ervan, en dat is geen gemakkelijke taak.

Vorige week leek het alsof de Vlaamse regering geen idee heeft wat ze met al die nieuwe budgetten en bevoegdheden moet aanvangen. Over de overheveling van de hypothecaire aftrek heerste alvast grote verwarring.

Beke: (zucht) Much ado about nothing. Het communautair akkoord staat vol bevoegdheden die overgedragen moeten worden en de Vlaamse regering heeft al in oktober aangekondigd dat ze zich daarop zal voorbereiden. Ik snap dus totaal niet waarom het een probleem zou zijn dat het fiscale woonbeleid naar Vlaanderen komt. Toen we destijds het onderwijs hadden overgeheveld, vroeg toch ook geen enkele Vlaming zich af of zijn kleine nog wel naar school zou kunnen gaan? Toen De Lijn een Vlaamse bevoegdheid werd, dacht toch niemand dat de bussen niet meer zouden rijden? Waarom maakt men zich nu dan wel zorgen?

Misschien omdat Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) in een interview heeft gezegd dat de Vlaamse regering nog niet weet wat ze met het fiscale woonbeleid moet aanvangen.

Beke: Het creëren van onzekerheid brengt niemand iets bij. Het heeft geen enkele zin om de mensen nodeloos zenuwachtig te maken. Je kunt ook niet eerst zeggen dat je wilt dat alles verandert en dat er zo veel mogelijk bevoegdheden naar Vlaanderen worden verlegd, en dan als het zover is paniek zaaien omdat alles zal veranderen. Maar goed, op een persconferentie met Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft Philippe Muyters uiteindelijk wel gezegd dat niemand zich ongerust hoeft te maken. (APE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content