Wouter Beke: 'De wereld wacht niet'

24/11/11 om 10:37 - Bijgewerkt om 10:37

PS-minister Paul Magnette verdedigt de vraag van formateur Elio Di Rupo om korte bedenktijd. CD&V-voorzitter Wouter Beke herhaalt intussen dat de wereld niet wacht.

Wouter Beke: 'De wereld wacht niet'

© Belga

In De Ochtend op Radio 1 zei CD&V-voorzitter Wouter Beke begrepen te hebben dat de bedenktijd "van heel korte duur" moet zijn om wat contacten te leggen. "We moeten opletten dat we geen muizendans opvoeren op een moment dat we door olifantenstappen dreigen te worden vertrappeld", waarschuwt hij. Volgens hem is het opmaken van de begroting nog een kwestie van enkele dagen, al liggen er nadien nog wel onderwerpen op de plank.

Beke meent dat elke partij al enorme inspanningen heeft geleverd tijdens deze formatie. Maar elk van de zes partijen zal nog bijkomende inspanningen moeten leveren, luidde het.

Slecht signaal naar de buitenwereld

Beke reageert op de uitspraken van PS-minister Paul Magnette, die Di Rupo bijstaat in zijn vraag om korte bedenktijd na de gesprekken met de koning. Magnette: "Het slechtste signaal naar de buitenwereld zou zijn weer aan tafel te gaan zitten en binnen 24 of 48 uur opnieuw een blokkering vast te stellen. Er moet niet lang worden nagedacht, maar alvorens weer aan tafel te gaan zitten, moet worden nagegaan of de zes partijen de wil hebben te slagen."

Magnette stelde nog dat de stijging van de rente ook in buurlanden plaatsvindt en van de ene tot de andere dag varieert. "Men kan ons onder het voorwendsel van internationale druk, niet vragen sociale verworvenheden en openbare dienstverlening op te offeren (...) of zich een volledig politiek programma laten opdringen", luidt het. (Belga/RDM)

Onze partners