Wouter Beke: 'CD&V wil ook de federale regering leiden'

26/04/14 om 05:12 - Bijgewerkt om 07:19

"Als de kiezer dat wil, nemen we ook de leiding van de federale regering. We zijn daar niet dubbelzinnig over." Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Wouter Beke: 'CD&V wil ook de federale regering leiden'

CD&V wil ook de federale regering leiden: voorzitter Wouter Beke (R) en Vlaams minister-president Kris Peeters. © BELGA

Beke doet zijn uitspraak in De Tijd en Het Nieuwsblad. Dat minister-president Kris Peeters op 25 mei kandidaat is om opnieuw de Vlaamse regering te leiden was al duidelijk. Dat CD&V nu zegt ook de leiding van de volgende federale regering te willen nemen, is verrassend.

Een kandidaat-premier schuift CD&V niet naar voren. Kris Peeters blijft kandidaat voor het Martelarenplein, niet voor de Wetstraat 16.

Half zo groot als de N-VA

"Ook in 1981 en 1992 hebben we pas na de verkiezingen gekozen wie het best in staat was de federale regering te leiden", zegt Beke, die zich sterk maakt dat nu even krachtige figuren, zoals destijds Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene, kunnen worden gevonden.

Probleem voor CD&V: de peilingen geven aan dat de partij na de verkiezingen van 25 mei weliswaar de op één na grootste zal zijn in Vlaanderen, maar dat ze ongeveer half zo groot zal zijn als de N-VA. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat de N-VA erin zal slagen om in de federale regering in te breken. (Belga/TV)

Onze partners