Wouter Beke (CD&V) hard voor N-VA: 'De magneet van het ongenoegen'

20/12/12 om 00:43 - Bijgewerkt om 00:43

CD&V-voorzitter Wouter Beke loopt zich warm voor de federale verkiezingen van 2014. Hij betwijfelt of de N-VA dan wel een regering wil maken. "In 2001 waren ze dat alleszins niet van plan."

Beke deed zijn uitspraken tijdens een interview in het VRT-programma Terzake, dat al helemaal in de sfeer van de federale verkiezingen van 2014 verliep.

"Er is eigenlijk maar één relevante vraag", zei Beke daarover: "Dat is of die partij (de N-VA, red.) in 2014 bereid is om een regering te vormen, want daarvoor doe je aan verkiezingen. In 2011 waren ze dat alleszins niet van plan. Ik hoef u de citaten niet voor van de fractieleiders van de N-VA die toen zeiden: 'Op federaal niveau maken wij geen akkoorden meer, want je kan met de Franstaligen niet tot akkoorden komen. Wel, wie een federale regering wil vormen, die moet wel akkoorden maken."

Volkspartij

Zijn eigen partij kan dat wel, zei Beke. "Ik heb als partijvoorzitter gezegd dat ik een drieslag wou slaan. Dat ik eerst een communautair akkoord wilde maken en BHV splitsen. Dat is intussen gebeurd. Dat ik wilde aantonen dat wij op 14 oktober de grootste en belangrijkste partij op lokaal niveau zouden blijven. Dat is ook gebeurd. Wij hebben 28 procent gehaald, we hebben vier op de tien burgemeesters, we zitten in twee op drie gemeentebesturen. De volgende slag is 2014."

Dat kan problematisch worden, want de N-VA heeft CD&V verdrongen als de grote Vlaamse volkspartij, staat in een studie van de KU Leuven waarmee Beke in de studio van Terzake geconfronteerd werd.

Volgens die studie was 14 oktober weliswaar niet de nationale test die de N-VA ervan wilde maken - de meeste mensen baseerden hun stem op lokale issues - maar de N-VA is wel stevig lokaal verankerd, ze snoept stemmen af van zowat alle andere partijen, spreekt kiezers aan van alle onderwijsniveaus en slaagt er op lokaal niveau in om ontevreden kiezers naar zich toe te trekken

Ontevreden kiezers

"Herinner u dat de N-VA voor de verkiezingen zei: 'We moetend hier een grote nationale test van maken'", reageerde Beke. "Dat is mislukt."

"De N-VA is bij de verkiezingen in de steden en gemeenten de magneet geweest van het ongenoegen. Waar er vroeger andere partijen waren - het Vlaams Belang of anderen - die dat ongenoegen capteerden, is dat dit keer duidelijk de N-VA geweest."

Tegenover dat ongenoegen zal CD&V het programma van een brede volkspartij stellen, zei Beke. "Vertrekkende vanuit dat ongenoegen de kiezer aanspreken, is iets anders dan vertrekken vanuit je eigen programma." (TV)

Onze partners