Wouter Beke brengt verslag uit bij de koning

31/03/11 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:15

Koninklijk bemiddelaar Wouter Beke heeft donderdag bij de koning een tweede verslag uitgebracht over de evolutie van zijn opdracht.

Wouter Beke brengt verslag uit bij de koning

© Belga

Beke kreeg op 2 maart van koning Albert II de opdracht het pad te effenen voor een communautair akkoord. Sindsdien zat hij voornamelijk rond de tafel met de winnaars van de verkiezingen, namelijk N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Vorige week woensdag besliste Beke het tempo wat op te drijven, met als doel een aantal zaken uit te diepen. De gespreksthema's waren gezondheidszorg, arbeidsmarktbeleid en Brussel-Halle-Vilvoorde. Parallel boog een technische werkgroep zich over de financieringswet.

Belangrijke week
De N-VA beschouwde deze week als een "belangrijke week". De Wever liet maandag verstaan dat er niet meer heel lang zonder resultaat onderhandeld kan worden. Hij verwacht dat Beke deze week met voorstellen zal komen om de geschilpunten tussen PS en N-VA op te lossen. De Wever hoopt dat de PS open staat voor de oplossingen die naar voren geschoven worden

Vrijdag staat een "lange, intensieve vergaderdag" op de agenda met Beke, De Wever en Di Rupo.

Zonder N-VA
Hoe lang de opdracht van Beke nog gaat duren, is niet duidelijk. Donderdag herhaalde Vlaams N-VA-minister Geert Bourgeois wel de deadline van eind april. Tegen dan moet duidelijk zijn of een akkoord mogelijk is over de staatshervorming en het sociaal-economische, ofwel moeten de andere partijen dan maar zonder de N-VA een regering vormen, luidde het.

Lees meer over:

Onze partners