Wordt Facebook verpest door nepnieuws? Stel uw vraag aan Michaël Opgenhaffen

25/11/16 om 10:00 - Bijgewerkt op 29/11/16 om 12:22

Hebt u een originele en relevante vraag voor professor Nieuwe Media Michaël Opgenhaffen? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Wordt Facebook verpest door nepnieuws? Stel uw vraag aan Michaël Opgenhaffen

Michaël Opgenhaffen © /

Mail uw naam, adres en vraag voor Michaël Opgenhaffen naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Een van de opvallendste verhalen in de zijlijn van de Amerikaanse verkiezingen was dat van Paul Horner, een Amerikaan die er een sport van maakt om valse nieuwsberichten te verspreiden, in de hoop dat die viraal zouden gaan. De Amish-lobby in Ohio die massaal op Trump zou stemmen? Obama die het volkslied wou verbieden op sportevenementen? Allemaal verzonnen door Horner, die het publiek eerder ook al wijsmaakte dat hij de mysterieuze graffiti-artiest Banksy was. De man doet het om onze goedgelovigheid aan te klagen, maar geeft nu wel toe spijt te hebben. Hij is er namelijk van overtuigd dat Donald Trump verkozen werd door zijn toedoen.

Hebben die valse nieuwsberichten op sociale media echt zoveel impact? Uit onderzoek blijkt alvast dat Facebook voor veel (jonge) gebruikers een belangrijke nieuwsbron is geworden. In bepaalde gevallen misschien zelfs de enige. Is dat wel verantwoord? Dat jongeren hun nieuws vinden op een plek waar iedereen zomaar de grootste nonsens kan verspreiden? En bovendien zijn ook racistische berichten er al jarenlang een plaag.

De grote vraag: moet of kan Facebook hier zelf veel aan doen? Zijn er manieren om valse nieuwsberichten meteen te onderscheppen? Of is het aan ons - gebruikers - om misbruik te melden? Is Facebook een open platform dat door de gebruikers moet worden bewaakt? Of is het een nieuwsbedrijf dat zelf verantwoordelijk is? Steeds meer buitenlandse regeringen - de Duitse op kop - verhogen de druk: Facebook moet vervolgd worden als het er niet in slaagt om valse berichten en haatboodschappen te verwijderen.

Vindt u het terecht dat Facebook zoveel beschuldigingen krijgt? Of schiet men hier op de pianist? Is het op dit moment nog verantwoord en veilig om uw kinderen (en uzelf) bloot te stellen aan Facebook en andere sociale media? Hebben die nog een grote meerwaarde? Of zouden we pas echt invloed kunnen uitoefenen door er massaal weg te trekken?

Michaël Opgenhaffen is professor Nieuwe Media en Journalistiek aan de Universiteit van Leuven en docent aan de Universiteit van Leiden. Hij is gespecialiseerd in nieuwe, sociale en digitale media en online journalistiek.

Onze partners