'Woonrecht in Doel wordt verlengd'

13/07/10 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

Er komt volgens de actiegroep Doel 2020 ook een definitief sloopverbod.

Het Gentse hof van beroep heeft beslist het woonrecht in Doel voorlopig te verlengen. Er komt ook een definitief sloopverbod. Dat zegt de actiegroep Doel 2020.

Het polderdorp moet wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. De Vlaamse regering voerde een tijdelijk woonrecht in dat op 31 augustus 2009 is verstreken. Tientallen bewoners weigerden echter hun woning te verlaten.

De Vlaamse regering wilde het woonrecht niet verlengen, maar Doel 2020 ging in beroep tegen die beslissing bij het hof van beroep in Gent.

Dat heeft volgens een advocaat van een aantal Doelenaars beslist om bij wijze van voorlopige maatregel het woonrecht te behouden tot wanneer er een definitieve uitspraak is, vermoedelijk in maart of april 2011.

Sloopverbod

Volgens de advocaat heeft het hof van beroep ook beslist dat er een definitief sloopverbod komt in Doel, dat nog altijd woongebied is.

De sloop van de afgelopen jaren wordt een schending van het gewestplan genoemd. Aan de beslissing is volgens de advocaat een dwangsom van 50.000 euro per dag gekoppeld.

Voorts moet de Maatschappij Linkerscheldeoever, die het overgrote deel van de woningen in Doel in handen heeft, de noodzakelijke beveiligingswerken uitvoeren aan de woningen. Volgens de advocaat laat de maatschappij de huizen bewust verkrotten.

Lees meer over:

Onze partners