Woonbonus: ‘Belastingen nu hoger dan fiscaal voordeel’

© iStock

De impact van de bijsturing van de woonbonus blijkt fors: in 20 jaar moet de doorsneebezitter van een eigen woonst-annex-woonkrediet met de nieuwe woonbonus voortaan meer belastingen betalen dan dat zij of hij fiscaal voordeel geniet.

Dat blijkt uit berekeningen van consultancykantoor Deloitte waarover De Tijd bericht. In het oude systeem was het omgekeerd.

Neem een echtpaar met twee keer een inkomen van 40.000 euro en een woning in Tielt-Winge die 300.000 euro kostte waarvan 200.000 euro geleend werd. Het kadastraal inkomen is 1.500 euro. In Vlaanderen betalen de echtgenoten bij de aankoop 27.500 euro registratierechten en 4.000 euro ereloon van een notaris plus administratiekosten. Jaarlijks betalen ze 1.136 euro onroerende voorheffing. In de eerste tien jaar genieten ze 1.824 euro belastingvoordeel per jaar, in de volgende tien jaar 1.216 euro per jaar. Totaalplaatje na 20 jaar, met gemeentebelasting verrekend: 21.202 euro meer belastingen dan voordelen.

‘Brussel boven’

In vergelijking met de ons omringende landen gaat Vlaanderen enkele plaatsjes achteruit, meer dan de andere regio’s die voorlopig nog niet zwaar hebben ingegrepen op de woonbonus.

Volgens de krant L’Echo, die ook over het rapport van Deloitte schrijft, is het in de regio Brussel nu het interessantst om een woning te kopen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content