Woningverkoop: 'Sterkste stijging ooit'

07/10/14 om 05:57 - Bijgewerkt om 05:57

De notarissen hebben afgelopen maand dertien procent meer vastgoedaktes verleden, en dus woningverkopen geregistreerd, dan in dezelfde periode vorig jaar. Een recordstijging, volgens de sector.

Woningverkoop: 'Sterkste stijging ooit'

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wil private eigenaars aanmoedigen om hun eigendom te verhuren. "Vroeger lag de focus van het woonbeleid te veel op de rechten van de huurders in plaats van op de rechten van de verhuurders", zegt ze in een weekendinterview met De Tijd. "Ik wil verhuurders meer zekerheid geven, bijvoorbeeld via de waarborgregeling." Door de zesde staatshervorming is Vlaanderen nu bevoegd voor de huurwetgeving, wat Homans meer armslag geeft. De minister wil eigenaars vooral overtuigen hun woning te verhuren via de sociaalverhuurkantoren. Die kantoren verhuren een woning door aan mensen met een laag inkomen. "De overheid kan niet eindeloos sociale woningen bijbouwen", zegt Homans. "Als een eigenaar zijn woning via een sociaalverhuurkantoor verhuurt, krijgt hij vandaag al een financiële stimulans en de garantie van negen jaar huurinkomsten. Maar er moet meer gebeuren." Homans denkt aan financiële stimuli zoals een renovatiepremie. © Belga

Dat melden Metro en De Standaard.

"Dit is de sterkste stijging ooit, dit hebben we nog nooit gezien", zegt Bart van Opstal, woordvoerder van de Belgische Federatie van Notarissen.

"Er zijn twee redenen: de rentevoeten staan historisch laag, maar de mensen willen vooral genieten van de woonbonus oud systeem."

Begin volgend jaar vervalt die en komt er een nieuwe, minder gunstige regeling. Vandaag/dinsdag wordt in het parlement Vlaams minister van Financiën Turtelboom gevraagd om in een overgangsmaatregel te voorzien.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners