Woninginbraken blijven hoog in Antwerpen

19/04/11 om 20:01 - Bijgewerkt om 20:01

In 2010 is de criminaliteit in Antwerpen gestagneerd (-0,2 procent) na de opvallende stijging in 2009. Er werd vooruitgang geboekt in de strijd tegen handtasdiefstallen en drugshandel. Diefstallen met geweld en uit auto's zijn dan weer toegenomen. Ook het aantal woninginbraken blijft ondanks een lichte daling erg hoog. Dat meldt de lokale politie van Antwerpen.

Woninginbraken blijven hoog in Antwerpen

De Antwerpse politie maakte een prioriteit van de strijd tegen diefstallen, drugshandel en -bezit, intrafamiliaal geweld en inbraken. Zo kozen 2.233 gezinnen in 2010 voor een gratis controle en advies rond inbraakpreventie. Intussen kregen alle Antwerpse gezinnen een dergelijk aanbod in de bus.

De strijd tegen woninginbraken blijft echter erg moeizaam verlopen, volgens de politie omdat het steeds vaker gaat om moeilijk op te sporen internationale bendes die uit tientallen leden bestaan en vaak wisselen van samenstelling.

Diezelfde bendes zouden ook de stijging van diefstallen met geweld (8 procent) en in auto's (15 procent) veroorzaken.

Toch is er ook goed nieuws. Het aantal handtasdiefstallen ging er duidelijk op achteruit (-12 procent) en ook de drugshandel kreeg schijnbaar rake klappen (24 procent minder vaststellingen). Dat laatste moet echter worden genuanceerd, aangezien het best mogelijk is dat de handel eenvoudigweg minder zichtbaar is geworden.

Er werden tot slot ook minder gemeentelijke administratieve sancties uitgeschreven. Enerzijds omdat er gefocust wordt op de ernstige overtredingen en bijvoorbeeld autobeschadigingen niet meer worden geregistreerd, anderzijds omdat een strengere aanpak van onder meer wildplakken en sluikstorten ontmoedigend heeft gewerkt. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners