Woensdag 24-urenstaking bij het spoor

27/09/12 om 13:24 - Bijgewerkt om 13:24

De aangekondigde 24-urenstaking op woensdag 3 oktober bij het spoor gaat door. Die zal ook impact hebben op het internationale spoorverkeer.

Woensdag 24-urenstaking bij het spoor

© Belga

De vakbonden hadden een ontmoeting met het kabinet van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) over de toekomstige structuur van de NMBS-Groep.

"Ik kan niet zeggen dat er veel vooruitgang is geboekt", aldus Jos Digneffe van de socialistische vakbond ACOD Spoor. "Het is jammer dat het doel van de herstructurering, namelijk om de klanten beter te bedienen, op de achtergrond is geraakt", aldus een duidelijk ontgoochelde Digneffe.

"Op een moment lag er een structuur op tafel, waarbij we zouden gaan van de huidige drie CEO's naar opnieuw drie CEO's."

Luc Piens van ACV-Transcom staat achter de komende staking: "We moeten voldoende garanties hebben, maar die zijn er niet", zegt hij.

Het gemeenschappelijk front heeft een stakingsaanzegging ingediend voor een 24-urenstaking vanaf dinsdag 2 oktober om 22.00 uur. De bonden willen een geïntegreerde structuur bij het spoor, met maar één werkgever.

Geen enkele Thalys-trein op 3 oktober

Door de de 24 urenstaking zal op woensdag 3 oktober het volledige Thalys-netwerk platliggen. Er zal geen enkele trein rijden. Dat heeft een woordvoerster van Thalys gezegd.

Alle Thalys-treinen rijden door België, dus bij een staking hier valt het hele netwerk stil, aldus de woordvoerster. De voornaamste buitenlandse bestemmingen van de Thalys-treinen zijn Parijs, Amsterdam en Keulen.

Op dinsdag 2 oktober worden twee Thalys-treinen afgeschaft, op donderdag 4 oktober eentje. Reizigers die een plaatsje hadden geboekt op een trein die door de
staking getroffen wordt, kunnen hun ticket omboeken of kunnen hun geld terugkrijgen in het verkooppunt waar ze het ticket kochten.

'Ook internationale treinverkeer zal ernstig verstoord zijn' (NMBS)

De 24-urenstaking zal vermoedelijk leiden tot zware verstoringen van zowel het nationale als het internationale treinverkeer. Spoorwegmaatschappij NMBS raadt de reizigers alvast aan om op 3 oktober "niet enkel op de trein te rekenen om zich te verplaatsen".

NMBS zegt nog de acties te betreuren en alles in het werk te zullen stellen om het spoorverkeer zo snel mogelijk te herstellen. (Belga/TE/SD)

Lees meer over:

Onze partners