Woede over aanslag moskee Anderlecht: ‘De imam stond altijd voor vrede’

© Belga

De moslimgemeenschap veroordeelt de aanslag op de sjiitische Rida-moskee in Anderlecht, waarbij de ‘open en tolerante’ imam omkwam. De Joodse gemeenschap betuigt steun en medeleven.

De daad die was gericht tegen de sjiitische Rida-moskee in Anderlecht en het leven kostte aan een imam, weerspiegelt niet de werkelijkheid van het terrein waar sjiieten en soennieten in respect voor de andere leven. Dat zegt Isabelle Praile, vicevoorzitter van het Executief van de Moslims van België (EMB).

Het Executief betuigt zijn medeleven aan de familie van het slachtoffer en veroordeelt de daad, waarvan ze hoopt dat het een geïsoleerde daad is. Volgens Isabelle Praile is de moslimgemeenschap in shock. Het gebeuren weerspiegelt de realiteit van het terrein niet, waar – ondanks opinieverschillen – sjiieten en soennieten in respect voor de andere leven.

Bewoners wijk Kuregem zijn geschokt door aanval De buren van de Rida-moskee, in de Anderlechtse wijk Kuregem, zijn geschokt door de aanslag tegen het islamitisch en cultureel centrum imam Rida. “Het is een schandaal, een misdaad”, aldus een buurtbewonster die anoniem wil blijven.

De buurtbewoners veroordelen krachtig de aanslag die het leven kostte aan de imam van de moskee. “Dit heeft niets te maken met wat in Syrië gebeurt. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden”, aldus een andere buurvrouw die eveneens anoniem wil blijven.

Deze multiculturele wijk huisvest een kerk, een soennitische moskee en een synagoge. De wijkbewoners omschrijven de feiten als “onbegrijpelijk”. Een getuige zegt dat hij drie mensen de moskee zag binnengaan. Eén droeg een bijl en een bus benzine.

In een gesprek met Belga bevestigt deze getuige de drie mensen te hebben horen roepen: “Dit hier is niet de islam”. Twee van deze individuen zouden vervolgens gevlucht zijn toen de eerste rook opdook. Volgens andere getuigen zouden kort na het incident gevechten uitgebroken zijn. “We hebben wat schrik gehad”, bekent een bewoonster.
“Het is een geïsoleerde daad, maar andere gekken zouden zich kunnen wreken”, aldus een andere buurtbewoner.

Dozijn Belgische sjiitische moskeeën De Rida-moskee is het belangrijkste sjiitische centrum van België. Ons land telt een dozijn sjiitische moskeeën op in totaal zowat 300 moskeeën. Volgens de vicevoorzitter van de EMB is de moskee de gebedsplaats waar zowel Libanezen, Marokkanen of Irakezen samenkomen.

Imam was ‘open man’
Zij omschrijft de imam als een “wijs en gereserveerde persoon”, iemand die de dialoog voorstond. De moskee was in 2007 al het voorwerp van bedreigingen en de veiligheid werd sindsdien opgevoerd.

“De imam was een verdediger van de oecumenische gedachte,” zegt ook Tarik, die de moskee vaak bezoekt, aan brusselnieuws.be: “Hij nodigde regelmatig de christelijke en joodse gemeenschap uit. Dat dit net hier moet gebeuren. De imam stond zeer open naar alle religieuze gemeenschappen. Hij was zeer geïnteresseerd in de Westerse filosofie, hij las Immanuel Kant,” klinkt het bij Tarik. “Het was een zeer eerbaar en vredevol persoon.” Ook volgens priester Jan Claes staat de Rida-moskee in de Dokter De Meersmanstraat bekend om haar open en tolerante houding.

EMB betreurt ‘invoeren van internationale conflicten’
De vicevoorzitter van de EMB laakte de uitspraken die aanzetten tot haat en betreurt het “invoeren in België van internationale conflicten”.

Isabelle Praile doet een oproep tot de verantwoordelijken van het Executief en de politici om de gemoederen te bedaren en veiligheidsmaatregelen te nemen, want “het gevoel van onveiligheid van de sjiieten is nieuw leven ingeblazen” door het incident. Ze vreest dat de aanslag tegen de moskee een element vormt voor het ontstaan van andere incidenten.

Salem: ‘De imam stond altijd voor vrede, niet voor haat’
Tarik ziet het hoopvoller in: “Ik ben ervan overtuigd dat er meer gelovigen naar deze moskee gaan komen, vanuit een gevoel van solidariteit”. Bij de omstaanders en getuigen, die zich rond de moskee verzamelen, klinken oproepen tot vrede en kalmte. Salem, die tijdens de aanval in de moskee aanwezig was, aldus De Standaard, zoekt inspiratie bij de overleden imam: “De imam stond altijd voor vrede, niet voor haat”.

Joodse koepelorganisatie betuigt steun en medeleven aan moslimgemeenschap

Het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) heeft de aanval ook veroordeeld. Het CCOJB heeft het over een “laffe daad” en betuigt zijn steun en medeleven aan de moslimgemeenschap.

De organisatie veroordeelt “ten zeerste” het incident. Ze doet een oproep aan de autoriteiten om “licht te werpen op de feiten en de daders te vervolgen om dergelijke zaken in de toekomst te vermijden”. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content