Witte rook uit Wetstraat 16: er is een akkoord, maar over knelpunten wordt verdergewerkt

14/10/16 om 20:32 - Bijgewerkt op 15/10/16 om 09:55

De federale regeringstop heeft een akkoord bereikt. Dat laat premier Michel via Twitter weten. "Agreement", luidt zijn summiere boodschap. Zondag leest de premier in het parlement zijn beleidsverklaring voor.

Witte rook uit Wetstraat 16: er is een akkoord, maar over knelpunten wordt verdergewerkt

Kris Peeters © Belga Image

De ministers keurden de begroting goed en er werd overeenstemming bereikt over een reeks structurele hervormingen. Over de knelpuntdossiers, de verlaging van de vennootschapsbelasting, de meerwaardeheffing en het mobiliseren van spaargeld wordt de komende weken en maanden "bijkomend studiewerk" verricht. Er zit geen timing op dat studiewerk.

Premier Charles Michel (MR) kondigde het akkoord via Twitter aan.

Ook andere ministers lieten zich via Twitter horen.

Vicepremier Kris Peeters (CD&V): "Moeilijke begrotingsonderhandelingen tot een goed einde gebracht. 'There's a crack in everything, that's how the light gets in'."

En een andere vicepremier, Didier Reynders (MR): "Akkoord over begroting en hervormingen: arbeidsmarkt, concurrentiekracht, e-commerce".

En ook N-VA-voorzitter Bart De Wever communiceerde via Twitter: "Budget OK, buffer inkomsten OK, speculatietaks weg, arbeidsmarkt flexibeler, concurrentiekracht versterkt. Nu nog vennootschapsbelasting!"

Voor de camera's van de VRT zei vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) dat de probleempunten verder zullen worden bestudeerd. We moeten "goed de tijd nemen", aldus De Croo, om ongewenste effecten te vermijden.

'Samenhang dossiers'

CD&V, de partij die tijdens de besprekingen lang had dwarsgelegen, zegt in een mededeling dat de regering in de komende periode werk maakt van een nieuwe fiscale hervorming met twee doelen: een hervorming van de vennootschapsbelasting, zodat ondernemingen kunnen groeien en banen creëren, samengaand met de invoering van een belasting op meerwaarden op aandelen die de kleine belegger en kmo's ontziet. "In het kader van rechtvaardige fiscaliteit is de samenhang van die twee dossiers essentieel. Je kan het ene niet aanpakken zonder het andere. Zo gaan we voor een rechtvaardig beleid, waarbij iedereen een bijdrage levert", aldus de mededeling.

3 miljard

Zoals eerder al aangegeven, zal de begrotingsinspanning ongeveer 3 miljard euro bedragen, geeft het kabinet-Michel aan. Dat komt neer op 1,2 procent van het bbp voor 2016 en 2017. Europa verwacht zoals bekend een jaarlijkse structurele verbetering van 0,6 procent van het bbp. Er is ook een buffer voorzien van 679 miljoen euro voor budgettaire tegenvallers.

Er komt een tweede golf structurele hervormingen. De regering sloot akkoorden en keurde wetteksten goed over de flexibiliteit van de arbeidsmarkt, de wet van 1996 over de competitiviteit van de ondernemingen en de evolutie van de brutolonen, maar ook over e-commerce.

De regering "engageert zich" ook tot een hervorming van de vennootschapsbelasting, "waar het werk al goed is opgeschoten". Ook zal ze "verder onderzoek voeren" rond de voorstellen over een meerwaardeheffing en over maatregelen om investeringen in kmo's, digitalisering en jonge ondernemingen aan te moedigen. Dat waren de drie netelige dossiers waardoor de onderhandelingen de voorbije dagen geblokkeerd zaten. Volgens het kabinet-Michel wordt niet geraakt aan de koopkracht van werknemers en uitkeringstrekkers. De regering raakt niet aan de indexering van de lonen en verhoogt geen btw. De taxshift werd overigens "geconsolideerd".

Zaterdag om 11 uur geeft de regering tijdens persconferentie officieel tekst en uitleg en zondag legt de premier zijn beleidsverklaring af in het parlement. Die verklaring was dinsdag uitgesteld.

Ondertussen reageren politicologen Dave Sinardet en Carl Devos koeltjes op het akkoord. 'De partijen gunnen elkaar niets' en 'Het akkoord bestaat erin elkaars voorstel tegen te houden', luiden hun tweets.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (R) en vicepremier Jan Jambon, beiden van N-VA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (R) en vicepremier Jan Jambon, beiden van N-VA © BelgaImage

Meerwaardebelasting

ACV-voorzitter Marc Leemans zei eerder vrijdag te vrezen dat de door CD&V geëiste meerwaardebelasting onder invloed van de liberale partijen en lobbygroepen 'door de gehaktmolen' zal gaan. 'Het mag geen lege doos worden', waarschuwde de vakbondsman.

Marc Leemans, ACV-voorzitter

Marc Leemans, ACV-voorzitter © BELGA

De christelijke vakbond stuurde een mededeling rond waarin hij een 'doortastend plan voor eerlijke fiscaliteit' vraagt. Tachtig procent van de mensen vraagt erom. Wij zeggen ja tegen een meerwaardebelasting, maar dan wel op voorwaarde dat niet alle ramen en deuren worden opengezet. De meerwaardebelasting moet slaan op alle transacties.'

Kritiek

Verder noemde Leemans de details die al uitlekten over de begrotingsklus, bijzonder onrustwekkend. 'Deze regering presenteert al twee jaar een miljardenfactuur en gaat nu nog ruim een miljard euro lasten leggen op de schouders van de gewone mensen. Bovendien ligt er al een zware factuur van 6,6 miljard euro van de taxshift klaar voor de volgende regering.'

De ACV-voorzitter hakte ook in op de plannen van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). 'Hij wil de vennootschapsbelasting laten zakken tot onder 20 procent (momenteel is dat 33,99 procent, red.) en in plaats de roerende voorheffing van 27 naar 30 procent optrekken. De Hoge Raad van Financiën stelt nochtans dat voor een vennootschapsbelasting van 25 procent een verhoging van de roerende voorheffing naar 34 procent nodig is. Het risico op een fiscale krater is reëel.' (Belga/KVDA/RR/TE)

Onze partners