Winterweer: Tunnels gesloten in Antwerpen

11/03/13 om 18:06 - Bijgewerkt om 18:06

Een hevige sneeuwzone trekt maandagavond en -nacht en dinsdagochtend over Vlaanderen. Dat zorgt voor ernstige problemen.

Winterweer: Tunnels gesloten in Antwerpen

© Belga

Zo verloopt de avondspits heel moeizaam met bijna 650 km file rond 19.00 uur. "Op sommige plaatsen blijft de sneeuw al plakken, en dat bemoeilijkt de situatie nog verder", aldus Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Antwerpen: Leientunnels dicht

Op verschillende wegen in Antwerpen zijn erg gevaarlijke situaties ontstaan, meldt de Antwerpse lokale politie. Vooral aan de in- en uitgangen van tunnels en op open vlaktes waar de koude wind vrij spel heeft, is het opletten geblazen.

De tunnels onder de Leien zijn maandagavond alvast voorlopig afgesloten voor alle verkeer. De strooidiensten zijn volgens de politie nog steeds volop aan het werk, maar dat heeft op verschillende plaatsen bitter weinig resultaat. Er is immers te weinig verkeer om het gestrooide zout te verspreiden en te laten inwerken.

Behalve bij de in- en uitgangen van heel wat tunnels zijn er ook de nodige problemen gesignaleerd op de Singel, de parallelweg naast de Antwerpse ring.
Files rond BrusselOp de ring rond Brussel moeten automobilisten rekening houden met wachttijden tot 1 uur. Een reeks van incidenten, zoals slippartijen, onder meer rond het Tervurenkruispunt, het Léonardkruispunt en in de buurt van Meise en Strombeek-Bever verhogen de wachttijden nog verder. "Zulke lange wachttijden komen nog wel vaker voor door slechte weersomstandigheden, maar voor deze periode van het jaar is het uitzonderlijk. Bovendien verloopt een avondspits op maandag altijd iets rustiger."

In het zuiden van West-Vlaanderen zorgt de sneeuw ook voor files. "Op de A19 tussen Kortrijk en Ieper en de A17, die Kortrijk via Roeselare met Brugge verbindt, zijn er ook problemen", zegt Beekcman. "In de provincie Oost-Vlaanderen lijken de problemen te beginnen op de E17 tussen Kortrijk en Gent, maar die zijn nog niet vergelijkbaar met die in West-Vlaanderen. Elders stellen we geen problemen vast. Rond half zeven zat de avondspits rond Antwerpen er al op."

Luchthaven Charleroi

Ook het het vliegverkeer op de luchthaven van Charleroi is ernstig verstoord. Verschillende vluchten worden omgeleid naar de luchthaven van Luik. Zowel vertrekkende als aankomende vluchten zijn verstoord. Op Brussels Airport ondervindt het vliegverkeer geen hinder van de weersomstandigheden.

Zowel de luchthaven van Charleroi als die van Zaventem raadt passagiers aan om zich voor hun vertrek te informeren, en de nodige maatregelen te treffen om goed op tijd in de luchthaven aan te komen.

Moeilijke ochtendspits

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), het Verkeerscentrum en de federale wegpolitie waarschuwen ook voor een zware ochtendspits dinsdag.

Om grote hinder te voorkomen, wordt weggebruikers aangeraden verplaatsingen die niet strikt noodzakelijk zijn uit te stellen tot na de ochtendspits. "Wie toch de weg op moet tijdens de ochtendspits, houdt best rekening met beperkte zichtbaarheid en extra vertragingen. Daarnaast passen ze hun snelheid en rijgedrag het best aan de weersomstandigheden en de situatie op de weg aan", klinkt het.

Sneeuw tijdens ochtendspits

De strooidiensten van het AWV staan alvast paraat om de autosnelwegen en de belangrijkste gewestwegen sneeuw- en ijsvrij te maken. "Die wegen krijgen prioriteit. Daarna volgen de kleinere gewestwegen."

AWV-woordvoerster Ilse Luypaerts verwacht dat er in de nacht van maandag op dinsdag al preventief gestrooid zal worden. "Zodra de sneeuw begint te vallen, zullen onze diensten sneeuw ruimen en bijstrooien. Bijkomende moeilijkheid is dat de sneeuw waarschijnlijk tijdens de ochtendspits zal vallen. Dan wordt het zeer moeilijk om nog sneeuw te ruimen of te strooien, omdat het andere verkeer de weg verspert voor de strooiwagens."

Sneeuwtrams

Om de wissels en bovenleidingen van het tramnet sneeuw- en ijsvrij te houden, zet De Lijn in Antwerpen en Gent tijdens de nacht van maandag op dinsdag opnieuw zogenaamde "sneeuwtrams" in. Het is al de zesde keer deze winter dat de toestellen uitrijden. Aan de kust rijden er dinsdagochtend eveneens enkele speciaal tegen het vriesweer gewapende trams.

"Vriesweer in maart geleden van 1888"

Ook weerman Frank Deboosere waarschuwt pendelaars en automobilisten voor de moeizame komende ochtendspits. "Deze nacht kan er zich in Vlaanderen een sneeuwdek vormen tot 5 centimeter, in het zuiden is dat zelfs 10 centimeter. Door de vriestemperaturen zal de sneeuw blijven liggen." Bij het KMI in Ukkel werd vandaag een maximumtemperatuur van -1,7 graden gemeten.

Volgens Deboosere is het al 125 jaar geleden dat het nog zou koud was in de maand maart. "In 1925 werden ook vriestemperaturen gemeten, maar eigenlijk is het van maart 1888 geleden dat het verschillende dagen ijskoud was en opnieuw winter werd."

Aanschuiven tot laat op de avond
Nog tot zeker 22 uur zal de zware sneeuwval de Brusselse ring teisteren. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum. Ook in het westen van het land, in Oost- en West-Vlaanderen is de hinder op de baan aanzienlijk. "Met de cijfers die we nu hebben, lijkt het wel de zwaarste avondspits die we deze winter hebben gezien", zegt woordvoerder Hajo Beeckman.

"De grootste problemen situeerden zich in Zaventem en Waterloo, in beide richingen. Ook tussen Dilbeek en Strombeek-Bever is de situatie heel slecht. Door de vele incidenten is het voor de hulpdiensten moeilijk om alles bij te houden, en dat zorgt er dan ook voor dat de afhandeling langer duurt", stelt Beeckman.

Ook Oost- en West-Vlaanderen raakten bedolven onder een sneeuwtapijt en zagen de avondspits in het honderd lopen. "Tussen Brugge en Kortrijk situeerden zich de meeste problemen. In Oost-Vlaanderen worden de snelwegen erg hard getroffen." Antwerpen en Limburg bleven bespaard van het verkeersonheil. (Belga/TE/EA)

Lees meer over:

Onze partners