Winterweer maakt wegen spekglad: Mijd de ochtendspits

14/01/13 om 16:46 - Bijgewerkt om 16:46

Overal in Vlaanderen zijn er ongevallen genoteerd door het winterweer. De wegen blijven voorlopig moeilijk berijdbaar. Automoblisten wordt aangeraden om pas na de ochtendspits de weg op te gaan.

Winterweer maakt wegen spekglad: Mijd de ochtendspits

© Belga

De voorbije nacht werd bijna 2.900 ton zout gestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Desondanks kunnen wegen nog erg moeilijk berijdbaar zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale politie raden weggebruikers aan om hun verplaatsingen indien mogelijk uit te stellen tot na de ochtendspits.

De eerste strooiwagens reden maandag rond 19.30 uur uit. Tijdens de nacht werden alle strooiroutes meerdere malen geruimd en bestrooid. Er werd in totaal 2.867 ton zout gestrooid.

"De strooidiensten zullen de komende uren en de rest van de dag blijven werken om de autosnelwegen en gewestwegen opnieuw in normale toestand te krijgen", luidt het in een persbericht van het Agentschap Wegen en Verkeer.


Op- en afritte spekglad

Door de sneeuwval werden de wegen zowat overal in Vlaanderen de afgelopen nacht moeilijk berijdbaar. Op verschillende snelwegen gebeurden er ongevallen met blikschade, zo melden het Vlaams Verkeerscentrum en de federale politie.

Op de website met verkeersinformatie van de federale politie is er sprake van ongevallen in beide richtingen op de E17 van Antwerpen tot Kortrijk, de E313 van Hasselt tot Antwerpen, de E34 van Antwerpen tot Knokke en de R1, de ring rond Antwerpen.

"Het verkeer verloopt in heel Vlaanderen moeizaam", voegt het Vlaams Verkeerscentrum toe. De federale politie waarschuwt dat de wegen, en op- en afritten, gevaarlijk glad kunnen zijn, en vraagt automobilisten om hun snelheid aan te passen.
Problemen met de treinen

In West-Vlaanderen is het al aan het sneeuwen. Daar leidt lokaal hevige sneeuwval leidt tot de eerste problemen voor het treinverkeer.

Er is zwaar verstoord verkeer rond Brugge, tussen Oudenaarde en Poperinge, en tussen Gent-Sint-Pieters en Oostende. Dat staat op de website RailTime van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Volgens Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken gaat het om treinen die geblokkeerd staan in stations. Infrabel heeft extra mensen stand-by staan om eventuele problemen, bijvoorbeeld met wissels, snel aan te pakken om de ochtendspits dinsdag zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Preventief strooien

De voorbije namiddag en avond is er overal preventief gestrooid. Om de wegen de komende uren en dinsdagochtend zo berijdbaar mogelijk te houden, voeren de strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ook heel de nacht ruim- en strooiacties uitvoeren. Dat meldt het AWV maandagavond.

In West-Vlaanderen zijn de ruim- en strooiploegen van het AWV momenteel actief. Ook in de overige provincies houdt het Agentschap de weersomstandigheden nauwgezet in het oog. De strooidiensten blijven daartoe de hele nacht paraat. Zodra de eerste sneeuw valt, voert het AWV ruim- en strooibeurten uit.

10 centimeter sneeuw

"In het westen zal het tegen 19 uur maandagavond beginnen sneeuwen, en we verwachten er 5 à 10 cm sneeuw", zegt weerman Dehenauw. "In het centrum van het land zal het met 2 à 6 cm iets minder sneeuwen. De sneeuw zal er ook een goed uur later beginnen vallen. In het oosten sneeuwt het minder dan 5 cm."

Ook dinsdag blijft het sneeuwen, maar dat zo goed als enkel ten zuiden van Samber en Maas. "Daar kan een extra 2 à 6 cm vallen", zegt Dehenauw. In de rest van het land blijft het beperkt tot 1 à 3 cm."

Chaotische ochtendspits

Mobiliteitsorganisatie Touring voorspelt voor dinsdag alvast een "chaotische" ochtendspits. De organisatie vraagt weggebruikers om "dubbel waakzaam te zijn op de wegen, verplaatsingen te spreiden over de dag en niet-noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen. Alle weggebruikers moeten hun rijgedrag aanpassen. "Nog te veel mensen denken dat ze ongenaakbaar zijn omdat ze met winterbanden of met een terreinwagen rijden."

"Zondagnacht is preventief al 500 ton gestrooid op de Vlaamse gewest- en snelwegen", zegt Anton De Coster, woordvoerder van Wegen en Verkeer. "Door het droge weer is veel van dat zout blijven liggen. We blijven, met onze partners, de situatie uiteraard op de voet volgen zodat we waar nodig snel kunnen ingrijpen."

Ook bussen en trams klaar voor de sneeuw

De openbare vervoermaatschappijen De Lijn en MIVB hebben maatregelen genomen voor de aangekondigde sneeuwval. Om de tramsporen en de bovenleidingen ijs- en sneeuwvrij te houden, rijden bij beide maatschappijen 's nachts tramstellen op de netten.

In Brussel houden drie strooiwagens die op banden en sporen kunnen rijden, de eigen tram- en busbeddingen sneeuwvrij, meldt de MIVB. Ook wordt gestrooid aan de in- en uitgang van de stelplaatsen en op sommige kritieke plaatsen van het net, waar de gemeentelijke of gewestelijke strooidiensten niet altijd snel bij kunnen.

De Brusselse vervoermaatschappij heeft bovendien ruim 300 ton zout op voorraad. Voorts rijden vijf lege trams in de nacht van maandag op dinsdag op het net om de wissels ijsvrij te houden. Van de 728 tramwissels zijn er ook 262 uitgerust met een opwarmingssysteem.

De Lijn

De Lijn meldt dan weer dat de bussen het hele jaar door op banden rijden die meer grip hebben dan gewone zomerbanden. Ook op de netten van de Vlaamse vervoermaatschappij rijden 's nachts enkele trams om de bovenleidingen ijsvrij te houden en beschikt de maatschappij over verwarmde wissels.

Ook staan zowel bij De Lijn als de MIVB ploegen paraat, die waar nodig met branders de wissels opwarmen. De maatschappijen staan ook in contact met de verkeersautoriteiten.

NMBS

Ook spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS verhoogden vorige week de waakzaamheid van hun personeel. Treinbestuurders rijden indien nodig met aangepaste snelheid en aangepast remgedrag en het treinmateriaal krijgt een specifieke aanpak. (Belga/TE/TV)

Lees meer over:

Onze partners