Winterweer: Kettingbotsing met 32 wagens in West-Vlaanderen

© Belga

Hoewel de grootste golf van koude, ijs en sneeuw al gepasseerd lijkt, haalt de winter nogmaals lelijk uit. Bij een kettingbotsing ter hoogte van Roeselare raakten zeker 32 wagens betrokken.

In Roeselare, West-Vlaanderen, raakten zeker 32 wagens betrokken bij een kettingbotsing op de E403 richting Brugge. Er volgens de eerste berichten twee lichtgewonden, waaronder een zwangere vrouw. Het ongeval is te wijten aan het gladde wegdek. Volgens de verkeerspolitie werd er, dankzij de waarschuwingsborden, zeker niet te snel gereden op de snelweg. Intussen is de E403 richting Brugge opnieuw open, maar verloopt het verkeer nog steeds moeizaam.

De politie heeft in de gehele provincie al een snelheidsbeperking van 40 kilometer per uur opgelegd. De strooidiensten zijn alvast de hele nacht zwaar in de weer geweest, maar de zware regenval spoelde het strooizout weg.
Ook zuiderburen getroffen

Elders in West-Vlaanderen zorgden de laatste stuiptrekkingen van de winter eveneens voor verschillende ongevallen. Op de E40 tussen Veurne en Middelkerke zijn “te veel incidenten gebeurd om precies te kunnen tellen”, stelt Hajo Beeckman van het vlaams Verkeerscentrum. “Het zijn er zeker meer dan 10. Het gaat van kleine slippartijen tot wagens die echt over de kop gaan.” Ook in Oost-Vlaanderen, ter hoogte van Aalter, is een wagen in de gracht beland.

Ook bij onze zuiderburen, in Noord-Frankrijk, zorgt het weer voor een golf aan verkeersongevallen. In de regio van het Noord-Franse Rijsel is het verkeer zwaar in de knoei geraakt. Rond de stad staat het verkeer stil in een file van 100 kilometer. De invalswegen, ook die richting België, worden geteisterd door opstoppingen.

Kabelhinder
Ook op het elekctriciteitsnetwerk heeft het plotse vriesweer haar impact gehad. In West-Vlaanderen hebben verschillende gezinnen in de buurt van Diksmuide en Veurne enkele uren zonder stroom gezeten. “Het is een zeldzaamheid, dat het stroomnetwerk het laat afweten door het koude weer. De combinatie van de temperaturen rond het vriespunt, de windsnelheid en windrichting en de luchtvochtigheid zorgden ervoor dat het net het liet afweten”, stelt Lise Mulpas van Elia.

Op verschillende plekken in West-Vlaanderen vroren de bovenleidingen van de treinlijnen aan. Daardoor kunnen de treinen geen stroom meer afnemen. Vooral de lijnen De Panne-Deinze, Brussel-Oostende en Brugge-Knokke werden getroffen door de treinherrie. “Treinen hebben vertraging van een half tot één uur”, stelt Infrabelwoordvoerder Thomas Baeken.

Ook de kusttram weigerde enkele uren dienst. Volgens De Lijn wordt er bij vriesweer altijd een speciale tram ingezet om de bovenleidingen ijsvrij te maken, maar dat is nu niet gebeurd omdat De Lijn zich verrast zag door het koude weer.

Blijvend winterweer
Het KMI waarschuwt voor gevaarlijke gladheid. In het westen en centrum van het land verwacht het nationaal weerinstituut regen of sneeuw. In het oosten en het zuiden valt de neerslag onder de vorm van sneeuw. Ten zuiden van Samber en Maas kan de sneeuwlaag oplopen van 2 tot 5 centimeter. Een zone van aanvriezende regen verschuift van Oost- en West-Vlaanderen naar Antwerpen, Brussel en de Kempen.

In het westen, later ook in het midden komt de temperatuur geleidelijk boven. Er staat een matige tot vrij krachtige, aan zee een krachtige zuidenwind. De minima schommelen tussen min 4 in de Ardennen tot plus 3 graden aan zee. Door opvriezing kan gladheid ontstaan. Na het optrekken van de mist is het de volgende dagen bewolkt en nevelig met af en toe wat lichte motregen. (Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content