Winterweer: Het verkeer gaat weer vlot

15/01/13 om 19:35 - Bijgewerkt om 19:35

Het verkeer op de meeste wegen in Vlaanderen verloopt opnieuw normaal. Toch blijft het Verkeerscentrum aanmanen tot voorzichtigheid.

Het winterweer heeft er voor gezorgd dat vooral in de provincie Limburg en in het oosten van Vlaams-Brabant een langere avondspits was dan normaal. Dat werd vernomen bij het Verkeerscentrum Vlaanderen. "De avondspits heeft in die provincies tot na 20 uur, op sommige plaatsen zelfs tot 20.30 uur geduurd", legt woordvoerder Hajo Beeckman uit.

"Ook rond de stad Antwerpen kenden we een iets langere avondspits, tot 18.30 à 19.00 uur, maar dat had vooral te maken met ongevallen die zich al eerder op de avond hadden voorgedaan".

Opvallend is dat er rond Brussel en Gent dan weer nauwelijks sprake was van files, zegt Beeckman. "Waarschijnlijk hebben heel wat mensen daar uit voorzorg naar alternatieven gezocht."

Hoewel de verkeersproblemen ondertussen zijn opgelost en er voldoende gestrooid lijkt, blijft het Verkeerscentrum de bestuurders tot voorzichtigheid aanmanen. "In Limburg en Antwerpen wordt nog lichte sneeuw voorspeld", aldus Beeckman. "Bovendien moet er rekening worden gehouden met smeltwater dat kan aanvriezen en dus voor gladheid kan zorgen."

Moeizaam verkeer

Eerder zorgde het winterweer voor de nodige problemen. In het oosten van de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen en in de provincie Limburg verliep de avondspits erg moeilijk door de verse sneeuw.

De wegen waren erg glad en dat zorgde lokaal voor problemen, zowel op de gewestwegen als op de snelwegen, zoals op de E313. Er gebeurden meerdere ongelukken.

De strooiploegen van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) deden al het mogelijke om de wegen zo snel mogelijk weer berijdbaar te maken, maar konden zich moeilijk een weg banen door het drukke verkeer.

Het Agentschap benadrukte in een persbericht nog dat de strooiploegen ook na de avondspits zullen blijven doorwerken. Het AWV waarschuwt nog dat de bestuurders vooral rekening moeten houden met gladde wegen op op- en afrittencomplexen en op bruggen.

Op de Brusselse en Waalse wegen waren er geen grote problemen.

Fyra rijdt niet meer Ondertussen rijden er door het winterweer in beide richtingen geen Fyra's meer tussen Amsterdam en Brussel. Woensdag werden zes Fyra-treinen preventief afgeschaft. De Fyra's hebben technische problemen door de sneeuw. (Belga/TE/TV)

Lees meer over:

Onze partners