Winterweer: 157 kilometer file, treinverkeer gehinderd

21/01/13 om 06:44 - Bijgewerkt om 06:44

Het wegverkeer ondervindt nog geen uitzonderlijke hinder door het winterweer. Dat is wel het geval bij het spoorverkeer.

Winterweer: 157 kilometer file, treinverkeer gehinderd

© Belga

Het verkeer op de weg ondervindt maandag omstreeks 7.30 uur nog geen uitzonderlijke hinder door het winterweer. De wachttijden zijn nauwelijks hoger dan normaal, zo is vernomen van het Vlaams Verkeerscentrum. Enkel vanuit de Kempen richting Antwerpen gaat het traag. Brussels Airport vraagt reizigers wel om tijdig naar de luchthaven te vertrekken.

In de vroege ochtend gebeurden enkele kleine ongevallen, onder meer in Affligem en Oostduinkerke, maar die zijn ondertussen afgehandeld. Vanuit de Kempen richting Antwerpen zijn er wel vertragingen van zowat drie kwartier.

Op Brussels Airport moeten de vliegtuigen ontijzeld worden. "Voor vanavond wordt geen nieuwe sneeuw verwacht, waardoor de luchthaven min of meer normaal beschikbaar is", aldus woordvoerder Jan Van der Cruysse. Reizigers krijgen wel de raad om op tijd naar de luchthaven te vertrekken.

Strooidiensten hele nacht gewerkt

Hoewel de strooidiensten de hele nacht in de weer geweest zijn, zijn niet alle stroken sneeuwvrij op de snelwegen. Ook op sommige gewestwegen is het nog moeilijk rijden.

Op verscheidene plaatsen in Vlaanderen heeft het zondagavond en afgelopen nacht nog licht gesneeuwd. Alle strooiroutes zijn meerdere keren bestrooid, goed voor 1.291 ton zout. Dat zout heeft nog niet overal kunnen inwerken. Daarvoor moet het ingereden worden, wat tijdens de ochtendspits zal gebeuren. Het was ook niet mogelijk om overal alle sneeuw te ruimen.

De strooidiensten zijn nog bezig en het winterteam (AWV, de federale wegpolitie en het Vlaams Verkeerscentrum) zit samen in het Vlaams Verkeerscentrum om de toestand op de wegen op te volgen. Wegen en Verkeer vraagt bestuurders om hun snelheid te beperken en voldoende afstand te houden.

Drie doden en twee zwaargewonden bij ongeval op E40 in Loppem

Bij een ongeval op de afrit van de E40 in Loppem zijn drie mensen om het leven gekomen. Twee anderen raakten zwaargewond, zo is vernomen van het Vlaams Verkeerscentrum. Een minibusje raakte van de weg, ging over de kop en vatte vuur. De afrit is afgesloten voor alle verkeer.

Het ongeval gebeurde op de afrit Loppem in de richting van Oostende. Even voordien was daar al een vrachtwagen gekanteld. Rond 7.40 uur raakte een minibusje van de weg, mogelijk in een poging om de vrachtwagen te ontwijken. Drie inzittenden kwamen om het leven, twee anderen werden met ernstige brandwonden afgevoerd. Een zesde inzittende bleef ongedeerd.

Het parket stuurt een verkeersdeskundige naar de plaats van het ongeval. De afrit Loppem is voorlopig afgesloten voor alle verkeer. Alle rijstroken van de E40 richting kust zijn wel open.

Gladde wegen door aanvriezende gesmolten sneeuw

De gladde wegen worden veroorzaakt door opnieuw aanvriezende gesmolten sneeuw en de ijsregen van zondag, zo zegt weerman Michel Nulens in het Belang: "De strooidiensten zullen continu aan het werk moeten zijn, maar je hebt ook auto's nodig om het zout in te rijden. Dat betekent dat de eerste auto's maandagochtend last hebben van spekgladde wegen."

Dienstverlening De Lijn licht verstoord door winterweer

Openbaarvervoermaatschappij De Lijn ondervindt lichte hinder van het winterweer. Alle bussen en trams zijn uitgereden en chauffeurs kunnen de normale reisweg volgen, met uitzondering van enkele lijnen in de Vlaamse Ardennen. Reizigers houden best rekening met vertragingen van 10 tot 20 minuten, zo laat De Lijn weten.

In Antwerpen en in Vlaams-Brabant verloopt het verkeer zo goed als normaal. In West-Vlaanderen rijden de bussen met kleine vertragingen. De kusttrams rijden volgens het boekje.

In de Vlaamse Ardennen zijn er lokaal enkele problemen. Lijn 16 Oudenaarde Geraardsbergen kan de Volkegemberg niet op en rijdt rond Edelare. Lijn 61-62 Oudenaarde-Ronse rijdt via de N60 en vermijdt zo de kleine wegen.

In Limburg houden reizigers best rekening met kleine vertragingen in heel de provincie.

Treinverkeer gehinderd, vooral problemen met hogesnelheidstreinen

Het treinverkeer ondervindt maandagochtend ook hinder van het winterweer, zo is vernomen van spoorwegnetbeheerder Infrabel. Vooral de hogesnelheidstreinen kampen met vertragingen, omdat hun snelheid beperkt is tot 160 km. Het slechte weer in de buurlanden is daar de oorzaak van.

Het Thalys- en Eurostar-verkeer is zwaar verstoord. Er zijn niet alleen treinen vertraagd, maar er zijn er ook afgeschaft.

In West-Vlaanderen zorgt een defecte wissel ter hoogte van het station Roeselare voor verstoord verkeer. Door een defecte trein aan het station Izegem rijden de treinen tussen Roeselare en Kortrijk op een enkel spoor.

In Wallonië is de hinder groter. Verschillende treinen zijn afgeschaft in de regio's Bertrix, Libramont, Aarlen en Dinant.

Tiental annuleringen op Schiphol

In Nederland heeft het luchtverkeer opnieuw last van het winterweer. Rond 07.00 uur waren er op luchthaven Schiphol tien vluchten geannuleerd, zo zei een woordvoerster.
Het betreft vluchten naar andere Europese bestemmingen, zoals Londen, Parijs en Frankfurt. Door sneeuwval hebben die luchthavens problemen. Op Londen Heathrow gaan momenteel dagelijks zo'n honderd vluchten niet door.

Naast de annuleringen zijn er maandag ook enkele vertragingen op Schiphol. "We vragen de reizigers vooral ook rekening te houden met de langere reis naar de luchthaven toe", aldus de woordvoerster. Op Eindhoven Airport komt het vliegverkeer normaal op gang. Alleen vliegtuigen van en naar Londen lopen vertraging op door het slechte weer daar, zei een woordvoerder.

Nog meer koud winterweer

Er is maandagmiddag veel bewolking waaruit hier en daar wat lichte sneeuw kan vallen. Plaatselijk zijn enkele opklaringen mogelijk. Er waait een matige, zuidelijke wind. De maxima bedragen plus 1 tot min 2 graden. Maandagavond en -nacht is het zwaarbewolkt met vooral in de Ardennen af en toe sneeuw. We krijgen vorming van nevel en aanvriezende mist bij minima van min 1 tot min 4 graden.

Dinsdagochtend komt op meerdere plaatsen nevel en aanvriezende mist voor. Na het optrekken ervan blijft het zwaarbewolkt. Lokaal valt een vlokje sneeuw. Er waait een zwakke tot matige oostenwind bij maxima van min 2 tot plus 2 graden.

Van woensdag tot en met zondag krijgen we koud winterweer met weinig of geen neerslag. Overdag is er meestal lichte vorst. In de nacht en ochtend krijgen we matige tot strenge vorst met temperaturen van min 5 tot min 13 graden. Vanaf zondag zet de dooi geleidelijk in vanuit het zuidwesten.

Lees meer over:

Onze partners