Winterprik voor de deur

© Thinkstock

De eerste sneeuwval van 2013 staat voor zaterdagavond op de agenda. VAB waarschuwt de weggebruikers alvast hun rijgedrag aan te passen. Ook de spoorwegen nemen maatregelen.

“Aangepast rijgedrag is noodzakelijk, automobilisten moeten zich bewust zijn van de gevaren”, stelt mobiliteitsvereniging VAB. Bij de vorige sneeuwval in december vorig jaar noteerde de VAB drie maal meer ongevallen dan op een gewone winterdag.

Uit een onderzoek van de mobiliteitsclub blijkt dat gebruikers van winterbanden een vals gevoel van veiligheid hebben, waardoor ze meer kans lopen op ongevallen. “Ook voor hen blijft de remafstand bij gladde omstandigheden groter dan op mooie zomerdagen.”

Hens aan dek bij de spoorwegen Ook bij de spoorwegen zijn het alle hens aan dek voor de winterprik. Infrastructuurbeheerder Infrabel en maatschappij NMBS verhogen de waakzaamheid van hun personeel. Het winterplan is al sinds 1 november van kracht, maar wordt indien nodig versterkt.

Bestuurders zullen trager rijden om de veiligheid te garanderen. De treinstellen blijven bovendien onder spanning, om in geval van vorst het vertrek toch te kunnen garanderen. Infrabel zorgt ook voor het sneeuwruimen en ijsvrij maken van de perrons en toegangen in de stations en stopplaatsen. (Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content