Winteractieplan krijgt positieve evaluatie

30/11/10 om 13:53 - Bijgewerkt om 13:52

Tijdens de ochtendspits stonden er ondanks de sneeuw niet meer files dan op een doorsnee dinsdagochtend met regenweer.

Tijdens de ochtendspits van dinsdag stond er op een bepaald moment een file van 391 kilometer. Toch evalueert Touring de eerste sneeuwbestrijding op basis van het winteractieplan positief. Op een doorsnee dinsdagochtend met regenweer staat er soms een file die even lang is.

De eerste sneeuwval was een test voor het winteractieprotocol dat half november werd ondertekend om de verkeershinder bij extreme winterse omstandigheden beter aan te pakken.

Zo werd er na de tekorten van de voorbije winter nu een veel grotere
zoutvoorraad. Er wordt ook geëxperimenteerd met andere manieren van strooien. Zo werd vrachtwagens uitgerust met een systeem dat automatisch strooien mogelijk maakt.

Volgens Touring krijgt Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) voor de eerste test een positief rapport. De mobiliteitsorganisatie zegt dat men er in geslaagd is de strooidiensten en de communicatie naar de weggebruikers beter te coördineren en uit te voeren.

'Eén van de gevolgen is bijvoorbeeld dat de ochtendspits meer gespreid verliep zodat de files al bij al meevielen', aldus Touring in een mededeling. De organisatie wijst erop dat dinsdagochtend altijd de drukste ochtendspits is, met een gemiddelde van 300 kilometer in België. 'Dinsdag bereikten we een piek van
391 km. Dat is ook zo wanneer het regent op een dinsdagochtend'.

Veel meer pechoproepen

Er waren dinsdag wel veel meer pechoproepen voor auto's die kampten met problemen als gevolg van de vrieskou. Startproblemen en vastgevroren ruitenwissers waren veel voorkomende euvels.

Als gevolg van het winterweer was er dinsdag onder meer hinder op Brussels Airport, dat af te rekenen kreeg met vertragingen en afgelastingen. Reden was dat de vliegtuigen sneeuwvrij moesten gemaakt worden.

Ook bij de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn waren er vertragingen als gevolg van het winterweer. Hinder was er vooral in Limburg.

Lees meer over:

Onze partners