Windmolens dreigen energiefactuur fors duurder te laten worden

22/06/13 om 17:54 - Bijgewerkt om 17:54

De windmolenparken drukken op onze energiefactuur. In de toekomst kan dat nog hoger uitvallen als het beleid niet wordt bijgestuurd.

Windmolens dreigen energiefactuur fors duurder te laten worden

© Belga

De elektriciteitsfactuur dreigt de komende jaren flink duurder te worden. In de periode 2013-2020 moeten de gezinnen en bedrijven via hun energiefactuur 5,7 miljard euro extra bijdragen voor de steun die via groenestroomcertificaten aan windparken wordt gegeven. Van die 5,7 miljard euro vloeit 3,5 miljard euro naar de windparken op zee. Dat berekende studiebureau SIA Partners en berichten de De Tijd en L'Echo.

Dit jaar bedraagt de steun aan de windenergie 350 miljoen euro. Als het beleid niet verandert, loopt dat in 2020 op tot 1,1 miljard euro.

Vorig jaar groeide het Belgische windpark op het land en in de zee met 28 procent aan tot 1.375 megawatt. Dat komt neer op een derde van de 4.320 megawatt die er tegen 2020 moet zijn om de Europese groenestroomdoelstellingen te halen.

'Windenergie is duurder dan aardgas'

Op het kabinet van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH), bevoegd voor de windmolens op zee, klinkt het dat het niet te ontkennen valt dat de forse toename van windenergie een kostprijs heeft. "Windenergie is duurder dan aardgas. Maar we nemen maatregelen om de kosten onder controle te houden."

De staatssecretaris werkt aan een plan om de steun aan nieuwe offshoreparken te verlagen. "Als die een voldoende rendement halen, komt er geen extra steun", aldus een woordvoerder. "Daarnaast worden structurele maatregelen genomen om de kosten voor de energie-intensieve bedrijven te verminderen."

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a), bevoegd voor de windmolens in Vlaanderen, was niet bereikbaar voor commentaar. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners