Windhoos: 70 woningen beschadigd, 6 onbewoonbaar in Oosterzele

05/02/13 om 08:35 - Bijgewerkt om 08:35

De windhoos in Oosterzele heeft uiteindelijk 76 woningen beschadigd, waarvan er zes onbewoonbaar verklaard zijn. Het gemeentebestuur van Oosterzele wil dat het noodweer als natuurramp wordt erkend.

Windhoos: 70 woningen beschadigd, 6 onbewoonbaar in Oosterzele

© Twitter

In Oost- en West-Vlaanderen heeft een korte maar krachtige storm behoorlijk wat schade toegebracht. In de gemeente Oosterzele werd het gemeentelijk rampenplan aangekondigd. Kersvers gouverneur Jan Briers kwam ter plaatse.

Op verschillende plaatsen was er sprake van een windhoos of wervelwind. Vooral in Oosterzele is de schade aanzienlijk. Daken werden van huizen gerukt, bomen zijn omgewaaid, auto's werden weggezogen en de voetbalkantine stortte in.

"Een slagveld"
In de Oost-Vlaamse gemeente passeerde de windhoos omstreeks 6 uur 's morgens. Over een lengte van 700 meter lang en 10 meter breed, richtte de windhoos een enorme ravage aan.Volgens burgemeester Johan Van Durme is er erg veel schade. "Gelukkig zijn er geen gewonden. De voetbalkantine is volledig weg, enkel de toog staat er nog." De bussen van De Lijn rijden momenteel niet in het centrum van het dorp.

De nieuwe Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers, die sinds 1 februari aan de slag is, kwam ter plaatse om de schade te inspecteren. Hij noemt de getroffen buurten "een slagveld". Het gemeentelijk rampenplan werd aangekondigd. De provinciale fase van het rampenplan wordt echter niet afgekondigd.

"We willen wel het noodweer als natuurramp laten erkennen. Via de provincie zullen we een dossier indienen bij de minister van Binnenlandse Zaken. Ik ben ervan overtuigd dat de minister onze aanvraag zal erkennen, gelet op de enorme vernielingen. Intussen komt de brandverzekering tussen voor stormschade", zegt burgemeester Johan Van Durme

Onbewoonbaar
De windhoos heeft 76 woningen beschadigd, aldus de burgemeester. "Een ingenieur-architect heeft de zeven zwaarst getroffen woningen onderzocht, en daarvan werden er zes onbewoonbaar verklaard. Twee gezinnen krijgen een noodwoning, maar de andere gezinnen kunnen voorlopig terecht bij familie. Vier ingenieurs-architecten zullen de andere getroffen woningen bezoeken om de schade vast te stellen."

Ook in West-Vlaanderen liet de storm een spoor van vernieling achter. In Oostrozebeke en Roeselare sloeg de bliksem in. Onder meer een lokaal radiostation werd getroffen.

In Meulebeke, eveneens in West-Vlaanderen, stortte de gevel van een garage in en werden dakpannen van de daken gerukt. Maar voorlopig werden ook nergens daar gewonden gemeld. (EA/TE)

Lees meer over:

Onze partners