Wim Van Hees over BAM: 'Tijdswinst verkiezen boven gezondheid van burgers is belachelijk'

14/02/14 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:59

'Een tijdswinst van twee tot drie minuten voor bestuurders, maar dat ten koste van de gezondheid van de bevolking. Belachelijk', reageert Wim van Hees van de actiegroep Ademloos op de beslissing van de Vlaamse regering om het BAM-tracé te verwezenlijken.

Wim Van Hees over BAM: 'Tijdswinst verkiezen boven gezondheid van burgers is belachelijk'

Wim Van Hees © BELGA

De Vlaamse regering kiest voor het BAM-tracé of Oosterweeltracé om de Antwerpse ring te sluiten. Wim van Hees, van de actiegroep Ademloos, reageert door een longspecialist te citeren. "Een longspecialist zei onlangs: 'Ooit komt de dag dat regeringsleiders zich voor de rechtbank moeten verantwoorden voor de gezondheid van hun bevolking door fijn stof.' Wel deze dag is door de beslissing van Peeters II een dag dichter bijgekomen" , aldus Van Hees.

'Voorgekookt gebeuren'

"De regering kiest voor het BAM-tracé om de Antwerpse ring te sluiten. Dat betekent een tijdswinst van twee tot drie minuten voor autobestuurders", aldus Van Hees. "En dat voor een kostenplaatje van 4 miljard euro én belangrijker op kap van de gezondheid van 512.000 Antwerpenaren. Belachelijk", noemt hij het.

Voor Van Hees was de beslissing allesbehalve een verrassing. "Het is een voorgekookt gebeuren. Nét nu, twee maanden voor de verkiezen maakt de regering haar beslissing bekend." Van Hees benadrukt dat dit tijdpad een herhaling is. "Ook voor de verkiezingen van 2009 kwam de Vlaamse regering 'plots' met een beslissing."

Meccano-tracé

Eerder liet Van Hees weten dat hij niet uitsluit dat hij opnieuw gaat proberen een referendum af te dwingen indien de regering kiest voor het BAM-tracé. Maar nu de beslissing vaststaat, zegt hij dat een nieuw referendum erg onwaarschijnlijk is. "Alle procedures zijn doorlopen, maar uiteraard blijven we de evolutie op de voet volgen", klinkt het.

De aanpassingen die zullen gebeuren aan het oorspronkelijk BAM-tracé zijn volgens Van Hees verwaarloosbaar om de levenskwaliteit van de bevolking te verbeteren. "Om het verkeersprobleem op te lossen zijn er twee opties of we verhuizen de stad of we verhuizen het verkeer. Aangezien het eerste niet mogelijk is, moet het verkeer verhuizen. En dat is alleen mogelijk door voor het Meccano-tracé te kiezen."

Lees meer over:

Onze partners