Véronique Goossens
Véronique Goossens
Anker Kanaal Z
Opinie

18/01/14 om 10:44 - Bijgewerkt om 11:09

Willy Naessens verscheurde cheque van royale koper van zijn bedrijf

Willy Naessens deed in Z-Talk Goossens de opvallende uitspraak dat Waalse bedrijven dynamischer zijn dan West-Vlaamse. Naessens, ondernemer ten voeten uit, staat zelf iedere dag om 4 uur op en is om 5 uur al aan het werk.

"Ik ga nu tekenen om Willy Naessens Group te verkopen," zei de oprichter nadat hij de buitenlandse koper met zijn grote cheque had achtergelaten in zijn kantoor. Hij was zijn woonst op een boogscheut van het hoofdkwartier in Wortegem-Petegem binnengelopen en monsterde de reactie van zijn vrouw. Ze begon te huilen. Ook dochter Veerle en zoon Sem konden hun tranen niet meer bedwingen en van de weeromstuit begon ook Willy Naessens te wenen.

Hij liep de straat weer over, scheurde de cheque van de royale koper in stukken en betaalde hem een schadevergoeding. "Die kostte mij maar een 7.500 euro of zoiets," vertelt de bouwondernemer deze week in Z-Talk Goossens.

Het zegt veel over Willy Naessens, de ondernemer pur sang, die meer dan 50 jaar geleden zijn imperium begon uit te bouwen. Hij begon op 14 jarige leeftijd als kippenkweker, werd veevoederhandelaar, bouwde zijn eerste landbouwstal en groef zijn eerste zwembad uit. Als bouwbedrijf begon de Willy Naessens Group pas echt te floreren. Al was het maar omdat er een goede boekhouder rondliep. Het ontberen daarvan in de beginperiode was een kapitale fout geweest, zo heeft hij al aan honderden collega ondernemers verteld.

"Een chique wagen geven aan je leidinggevenden is de beste manier om ze aan je te binden. Geef hen een Jaguar, een Lexus, een Porsche en ze willen niet meer voor een ander werken, want daar krijgen ze zo'n bolide niet," is zijn overtuiging. En het werkt. Werknemers gaan er tientallen jaren mee en kunnen zich helemaal opwerken. Neem nu de niet-familiale CEO Dirk Deroose. Hij begon als beton-expert en overschouwt nu het rijk van WNG met 22 werkende vennootschappen, 1.350 personeelsleden, 1 miljoen vierkante meter bedrijfsgronden en intussen ruim 7.000 realisaties.

Willy Naessens heeft twee kinderen van dik in de 40. Je zou verwachten dat een van hen het voortouw neemt in het familiebedrijf. Maar al toen ze tieners waren kon Willy bevroeden dat het geen geboren ondernemers zijn. Niet zoals hij alleszins. Bereid om elke dag om vanaf 5 uur te werken als een paard. Een leergierig paard, vol boerenverstand, met een neus voor zaken. Het mocht niet zijn. Dat zullen geen prettige gesprekken zijn geweest. De dag waarop Willy zijn kinderen diets maakte dat ze zijn grote bedrijf nooit zouden leiden. Ze hebben het aandeelhouderschap aanvaard en dus uiteindelijk de controle over het bedrijf, vanaf de dag dat Willy Naessens niet meer onder ons is. Als ze ooit besluiten om het bedrijf aan een buitenlandse partij te verkopen, dan zal hij zich omdraaien in zijn graf, zo oreerde hij op een grote party ter gelegenheid van een halve eeuw Willy Naessens Group. Zelfs Elio Di Rupo tekende die avond het gastenboek.

Willy is een taaie man. Hij onderging twee keer kanker en hield er zijn passie aan over voor de paardensport. Omdat hij tijdens die ellendige en lange dagen in bed tot de ontstellende vaststelling kwam dat hij geen hobby had. Hij heeft 40 paarden en zoveel koetsen, dat je er een file mee kan maken. Elke ochtend vroeg, zelfs als het donker is, trekt hij baantjes in zijn zwembad. Het is eraan te zien. Voor mij zit een stralende man, die op Valentijn 75 wordt.

Ik hoop dat ze dan voor hem een mooi feestje bouwen. Hem kennende zal dat zeker niet ontbreken. Of ze er toastjes met paté, salami of andere bereide vleeswaren zullen opdienen is nog een groot vraagteken. Willy Naessens Group is namelijk ook de grootste distributeur van bereide vleeswaren in het land. Deze week adviseerde de Hoge Gezondheidsraad dat je charcuterie beter links laat liggen wegens kankerverwekkend. Daags na de berichtgeving in de media werd een kleine crisisvergadering gehouden bij Willy Naessens Group. "We weten nog niet goed hoe we moeten reageren," vertelt Naessens daarover. "Maar er is nog geen paniek: de vleesafdeling van Willy Naessens Group bedraagt slechts 9 procent van de omzet." Een ondernemer, ten voeten uit.

Lees meer over:

Onze partners