Wil behalve Elio Di Rupo niemand Bart De Wever opvolgen?

Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) © BELGA
Simon Demeulemeester

Bart De Wever ‘kon niet anders’ dan zijn ontslag als informateur aanbieden aan koning Filip. Die moet nu iemand anders aanduiden. Maar wie? Bij CD&V, MR en CDH steekt niemand de vinger op. PS dus?

De weigering van CDH-voorzitter Benoît Lutgen om verder te onderhandelen met N-VA, CD&V en MR over een centrumrechtse regering, noopte Bart De Wever om ontslag te nemen als informateur. Koning Filip moet nu iemand anders aanduiden om een initiatief te nemen. PS, CD&V, MR en Open VLD worden vandaag alleszins verwacht bij de vorst voor gesprekken onder vier ogen. SP.A zou de dag erna langskomen, weet Het Laatste Nieuws. Verwacht wordt dat de koning een afkoelingsperiode inlast.

Bij de drie partijen met wie De Wever sprak, MR, CD&V en CDH, is weinig enthousiasme om het roer in handen te nemen. Bij PS staan ze dan weer net niet te trappelen om over te nemen.

CDH? ‘Er zal geen bocht komen, dit is onomkeerbaar’

CDH-voorzitter Benoit Lutgen zag het toch niet zitten.
CDH-voorzitter Benoit Lutgen zag het toch niet zitten.© BELGA

De Wever zei bij de aankondiging van zijn ontslag dat ‘dit verhaal niet ten einde’ is en zijn N-VA beschikbaar blijft, Lutgen echter maakte duidelijk hoe dan ook niet meer te geloven in een ‘centrumrechtse alliantie’: ‘Het vertrouwen in die formule is er gewoon niet.’. Het Laatste Nieuws citeert een CDH-topper die er ook weinig onduidelijkheid over laat bestaan: ‘Er zal geen bocht komen, dat is honderd procent zeker. Dit is onomkeerbaar.’

Dat CDH aangeduid zou worden, zou ook vreemd zijn om een andere reden: de partij verloor de verkiezingen en is met 9 zetels in het parlement het hele kleine broertje. Zelfs de groene fractie is met de twee zetels verlies van Ecolo nog drie zetels sterker.

CD&V? Laat het Di Rupo maar doen

Wouter Beke
Wouter Beke© Belga

De Vlaamse christendemocraten misschien? Weinig waarschijnlijk: daar leeft de angst om opnieuw federaal aan de oppositie van N-VA blootgesteld te zijn, terwijl het er in Vlaanderen mee in de regering zit. Vlaams hoofdonderhandelaar Kris Peetersliet bovendien verstaan niet gediend te zijn van de forse uitspraken van Elio Di Rupo, die op de RTBF zijn voorkeur voor het verderzetten van de tripartite liet blijken. ‘De uitspraken van Di Rupo helpen de formatiegesprekken niet vooruit,’ aldus de uittredende minister-president.

Bij CD&V leeft dan ook dat Di Rupo het dan maar eens moet bewijzen.

MR? Dan komt ‘erg onrealistische’ kamikazecoalitie in beeld

Charles Michel
Charles Michel© Belga

MR dan?

In Het Laatste Nieuws zegt een CD&V’er dat als een Franstalige liberaal aan zet komt, de neuzen in de richting van de zogenaamde ‘kamikazecoalitie’ moeten. Het koosnaampje voor die coalitie van N-VA, CD&V, Open VLD en MR maakt echter duidelijk wat de kansen op slagen zijn. De CD&V’er: ‘Dit is onrealistisch.’

Louis Michel, oud-voorzitter van MR en vader van huidig voorzitter Charles, wijst dan weer naar CD&V. In De Ochtend op Radio 1 herhaalt hij (en plaatst bedenkingen bij) wat ook Olivier Chastel in De Morgen zegt: de MR wil de klassieke tripartite verderzetten, en daarvoor heeft de CD&V de sleutel in handen: ‘Die coalitie is er een zonder de N-VA. Ik weet niet of de CD&V dat wil, ik kan dat niet voor de Vlamingen beslissen.’

Bovendien: de Franstalige liberalen wonnen dan wel de verkiezingen, maar zijn niet de grootste partij in hun landsdeel. Ondanks een verlies van vijf procent in Franstalig België (in zetels: drie minder) blijft de PS met 30,9 procent de grootste. Het gewoonterecht zou koning Filip dus naar de PS moeten doen kijken.

PS? Tripartite verderzetten

Elio Di Rupo (PS)
Elio Di Rupo (PS)© BELGA

Dat de Franstalige socialisten klaar staan om de fakkel over te nemen, maakte Di Rupo erg duidelijk op de RTBF. Hij gaf er de MR vegen uit de pan omdat ze het in hun hoofd halen om nog maar te denken aan een regering met de N-VA (CDH ontsnapte aan de toorn van Di Rupo) en zei dat ‘in elk anormaal land deze uittredende coalitie gewoon verdergezet zou worden’. Zijn regering kwam immers versterkt uit de verkiezingen, aldus Di Rupo. Komt Di Rupo aan beurt, dan wordt opnieuw gewerkt aan een regering waarbij de grootste partij van de andere kant van de taalgrens uit de gesprekken gehouden wordt.

Het moge echter duidelijk zijn dat zeker de N-VA, maar ook MR (die zich gerold voelen door de demarche van PS en CDH in Brussel en Wallonië) en CD&V, dat idee niet meteen genegen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content