Wikileaks maakt gewag van kernwapens in België

29/11/10 om 13:55 - Bijgewerkt om 13:55

In een vertrouwelijke nota is sprake van het mogelijk terugtrekken van de kernwapens uit België.

Uit de door Wikileaks gelekte Amerikaanse diplomatieke documenten kan afgeleid worden dat er kernwapens liggen in België.

In een vertrouwelijk bericht van de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland wordt gesproken over 'het terugtrekken van nucleaire
wapens uit Duitsland en misschien uit België en Nederland'.

Tijdens een gesprek tussen de Amerikaanse ambassadeur in
Berlijn Philip Murphy, de Amerikaanse diplomaat Phil Gordon en de Duitse nationale veiligheidsadviseur van bondskanselier Angela Merkel, Christop Heusgen, zegt die laatste dat Berlijn er niet veel voor voelt om 'de twintig nucleaire wapens in Duitsland weg te laten halen als Rusland er nog steeds duizenden overhoudt'.

Gordon merkt dan op dat het belangrijk is om eerst alle potentiële consequenties van het Duitse voorstel na te gaan. 'Bijvoorbeeld, het terugtrekken van nucleaire wapens uit Duitsland en misschien uit België en Nederland'.

Dat kan het volgens de memo voor Turkije politiek heel moeilijk maken om de eigen voorraad aan te houden,, 'zelfs als het overtuigd is van de noodzaak dat wel te doen'.

Dat er op de militaire luchtmachtbasis in het Limburgse Kleine Brogel kernwapens liggen opgeslagen is een publiek geheim. De Belgische overheid heeft dat echter nooit willen bevestigen. Bomspotters maken geregeld hun opwachting aan de luchtmachtbasis.

Onze partners