"Wij willen op tafel kloppen"

14/03/11 om 16:43 - Bijgewerkt om 16:43

Ook de Leuvense studenten hebben nu hun eigen denktank. 'Universitas: Students Opinion Forum' wil wegen op het nationale debat.

"Wij willen op tafel kloppen"

© Belga

Ook de Leuvense studenten hebben nu hun eigen denktank. 'Universitas: Students Opinion Forum' wil wegen op het nationale debat. Het Leuvense studentenblad Veto had maandag de primeur: enkele Leuvense enthousiastelingen richten een studentendenktank op. Daar was volgens mede-initiatiefnemer en masterstudent internationale politiek Pieter Peeters nood aan. Want studenten komen te weinig aan het woord in de maatschappelijke debatten, zegt hij.

De weinige meningen die wel aan bod komen, zijn altijd dezelfde: "Studenten reageren altijd ludiek, met grappen. Die Frietrevolutie was leuk, maar we kunnen meer dan dat: studenten hebben toch belangrijke intellectuele capaciteiten."

Studenten met een mening kunnen op de website opiniestukken uploaden. Daaruit worden dan tien teksten geselecteerd. Het criterium is spitsvondigheid: "Los van wat wij vinden over het onderwerp, moet de bijdrage boeiend zijn."

De uitgekozen auteurs worden uitgenodigd voor enkele debatten. Aan het eind formuleren ze een slotconclusie, die dan op de website komt. De verspreiding van het pamflet gaat via Veto, maar de initiatiefnemers hopen dat ook de nationale pers het oppikt en verspreidt.

Crisis

De bijdragen gaan telkens over een afgesproken thema. De aanslepende politieke crisis bijt de spits af, onder de titel België, een land zonder regering.

"Het is zeker niet de bedoeling om modelonderhandelingen te gaan voeren. Met 'Universitas' willen we op tafel kloppen, de discussie in een groter plaatje voeren, los van B-H-V of de financieringswet. Wat is het probleem? Wat zijn de gevolgen voor studenten?' Maar noch inhoudelijk - ook kernenergie en de genderproblematiek staan op het verlanglijstje - noch qua bereik beperkt de ambitie zich tot het studentikoze, zegt Peeters: 'Wij willen wegen op het nationale debat. Dat is inderdaad ambitieus, maar die gezonde ambitie moeten wij hebben."

Voorlopig richt 'Universitas' zich vooral op de studenten van de K.U.Leuven. Maar als het idee aanslaat, willen ze graag alle studenten van Leuven in het bad trekken. "Ook de hogeschoolstudenten zijn welkom. En wie weet krijgen we nationaal navolging."

(SDE)

Onze partners