“Wij willen geen tweede keer betalen voor de bankencrisis” (ABVV)

© Belga

Met zijn betoging wil het ABVV het competiviteitspact van de Europese top in vraag stellen.

Vanuit alle hoeken van het land zakten duizenden aanhangers van de socialistische vakbond ABVV af naar de vier verzamellocaties, namelijk Brussel Zuid, Brussel Noord, Montgomery en het Meiserplein, in Brussel. Van daaruit trokken ze naar de Wetstraat, waar de vier groepen elkaar tussen 10 en 11 uur ontmoetten.

Met slogans als ‘Waar is het geld van de banken naartoe?’, ‘Verdedig onze sociale verworvenheden!’, ‘Competiviteitspact: nee, Solidariteitspact: ja’ trok een rode massa deze ochtend door de straten van Brussel. Behalve veel lawaai en verkeershinder verliep de aanloop naar de betoging alvast rustig. “We willen de mensen op straat niet viseren, maar de hinder is natuurlijk een onvermijdelijk gevolg. En op termijn verdedigen we met deze betoging ook hun belangen”, stelt John Colpaert, algemeen secretaris ABVV Textiel, kleding en diamant.

“Een betoging aan het Atomium zoals het ACV nu doet, heeft volgens ons geen zin”, vult Marc De Neve van ABVV Metaal aan. “We moeten ons ongenoegen tonen, want dit liedje kan niet blijven duren.” En ook volgens Edna Verheyen, steward van dienst, is dit het ideale moment om het ongenoegen te uiten. “Het competiviteitspact ligt nu op tafel, de bonussen en het plan om de Europese Unie om te vormen doen ons steigeren. In Duitsland heerst er trouwens al een soberheidsbeleid, heel wat mensen kunnen er de eindjes amper nog aan elkaar knopen”.

Strategische haltes

Op weg naar de Wetstraat houden de betogers op strategische plaatsen, zoals het kantoor van de Nationale Bank en de Europese Werkgeversorganisatie Business Europe, even halt. Daarnaast stopt de groep die aan het Zuidstation vertrokken is en naar schatting uit zo’n 4000 manifestanten bestaat, aan de zetel van Electrabel-Suez voor een korte toespraak.

Ook aan het voormalige Hilton-hotel aan de Waterloolaan, dat sinds kort The Hotel heet, uiten de betogers hun ongenoegen. “De Zweedse vastgoedgroep Pandox wil bepaalde diensten van het hotel omwille van financiële redenen uitbesteden. Daardoor staan zo’n 120 banen op de helling”, stelt Baudouin Ferrant, secretaris ABVV Voeding Brussel.

Uniformisering

Aanleiding voor de betoging is dus het competiviteitspact, dat op de Europese top op tafel ligt. Hoewel het stuk over het afschaffen van de loonindexering – zoals Angela Merkel en Nicolas Sarkozy onlangs voorstelden – er officieel uit is, zijn de bonden er niet gerust op. “De index staat misschien niet in het akkoord, maar de landen moeten nog steeds hun lonen matigen en aanpassen aan alle landen van de eurozone. Daardoor zullen onze lonen nooit hoger kunnen stijgen dan die in de ons omringende landen. In plaats van bijvoorbeeld de bonussen in de bankensector onder handen te nemen, viseren de politici met dit competiviteitsverdrag opnieuw de werknemers. Daardoor moeten wij dus een tweede keer opdraaien voor de bankencrisis”, stelt John Colpaert.

Ook het gezondheidsbeleid is door die Europese uniformisering in gevaar volgens Marie-Claire Musin van de Socialistische Mutualiteiten. “Wij beschikken nu over een uitstekend systeem, maar we vrezen dat de uniformisering ervoor gaat zorgen dat onze gezondheidszorg verslechtert.”

Koopkracht

Met de titel ‘Wij willen niet betalen voor hun crisis’, die op de cover van hun maandblad prijkt, schaart ook de Linkse Socialistische Partij zich achter die idee. “We willen de index niet alleen behouden, maar zelfs verbreden”, stelt Luc Wendelen van LSP. “Zo pleiten we ervoor om bijvoorbeeld benzine en diesel terug in de index op te nemen. Volgens mij zijn er meer dan middelen genoeg en moeten de mensen die al betaald hebben niet weer opdraaien voor de kosten.”

Ook de btw op energie moet naar beneden, stellen de mannen van ABVV Metaal Gent. “Wij willen van 21 naar 6%, want iedereen heeft energie nodig en alles wordt duurder”, stelt Wouter De Clerck. “Ik vind het trouwens een schande dat een regering in ontslag haar wil doordrijft. Niemand heeft nog voor Leterme gekozen, maar toch beslist hij over ons lot. Voor mij is hij, net als Khaddafi, een dictator.”

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content