'Wij willen de wereld verbeteren. Meer moet dat niet zijn'

18/06/13 om 16:15 - Bijgewerkt om 16:15

Mieke Vogels en Magda Aelvoet blikken terug op de weg die hun partij heeft afgelegd, maar hebben ze het ook over de toekomst van Groen.

Tien jaar geleden kregen de groenen een afranseling van de kiezers. Daardoor moest Mieke Vogels uit de Vlaamse regering vertrekken en kon Magda Aelvoet niet terugkeren als federaal minister. In een interview met Knack blikken ze terug op de weg die hun partij daarna heeft afgelegd, maar hebben ze het ook over de toekomst van Groen.

Veel andere partijen hebben thema's die vroeger typisch groen waren, zoals een duurzame economie en de strijd tegen fijnstof, overgenomen. Is Groen nog wel nodig?

Vogels: Natuurlijk. Ik vind het helemaal niet erg als sommige van onze eisen ondertussen common sense zijn geworden. Uiteindelijk doen we aan politiek om de wereld te verbeteren. Meer moet dat niet zijn.

Aelvoet: Ja, maar een probleem erkennen, is nog iets helemaal anders dan oplossingen aanreiken. En op dat vlak verschillen we van mening met de andere partijen. Als puntje bij paaltje komt, kiezen die toch nog altijd voor economisch profijt op korte termijn.

Vogels: Ecologie is dan ook een aparte stroming. Als liberalen en socialisten een taart hebben, beginnen ze meteen te discussiëren hoe ze die nog groter kunnen maken en hoe die het best wordt verdeeld. Wij niet. Wij onderzoeken of de taart wel gezond is, of we niet al het meel aan het opgebruiken zijn ook.

Zelfs als andere partijen een ecologisch thema naar voren schuiven, blijft het dus een ander verhaal. Zo is er een tijd geweest dat de SP.A met groene beloftes uitpakte en ook mensen uit de groene beweging, zoals Bart Martens van de Bond Beter Leefmilieu, op haar lijsten zette. Maar vandaag is daar niet veel meer van te merken, hè.

In Gent heeft het kartel van de SP.A en Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen bewezen dat het anders kan.

Vogels: Zeker. Maar zo'n samenwerking is dan ook makkelijker op lokaal niveau. Als zoiets verkeerd uitpakt, kun je altijd nog opnieuw beginnen. Op Vlaams of federaal niveau is dat veel moeilijker.

Aelvoet: De Gentse groenen zullen altijd nog andere groenen hebben om op terug te vallen. Dat is natuurlijk niet het geval als je de hele partij in een andere beweging laat opgaan.

Vogels: Ik ben in elk geval ongelooflijk jaloers op Gent. Wat ze daar allemaal doen! Er worden nu zelfs twee straten permanent verkeersvrij gemaakt zodat kinderen er kunnen spelen. En dat terwijl we in Antwerpen stilstaan. Wat zeg ik: achteruitgaan. (EP/AP)

Het volledige interview met Mieke Vogels en Magda Aelvoet vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners