'Wij vertragen Oosterweeldossier niet' (Kris Peeters)

01/08/13 om 05:44 - Bijgewerkt om 05:44

'De beslissing over een nieuwe aanbesteding ligt volledig in het kamp van de Vlaamse regering', zegt europarlementslid Philippe De Backer (Open VLD).

'Wij vertragen Oosterweeldossier niet' (Kris Peeters)

© Belga

De Vlaamse regering moet een nieuwe aanbesteding uitschrijven voor de Scheldetunnel en de ringwerken op de Antwerpse linkeroever en mag zich niet verbergen achter het zogenaamd uitblijven van een Europese beslissing, zegt Eurocommissaris voor de Interne Markt Michel Barnier. Vlaams Minister President Kris Peeters benadrukt dat Oosterweel zo snel mogelijk gerealiseerd wordt.

De Vlaamse regering mag zich niet verbergen achter het zogenaamd uitblijven van een Europese beslissing in het Oosterweeldossier. Dat blijkt volgens De Tijd uit het antwoord dat europarlementslid Philippe de Backer (Open VLD) kreeg van eurocommissaris Barnier.


De Europese Commissie "hoeft geen formele beslissing te nemen over de aanbesteding van het Oosterweelproject", schrijft Barnier. In de technische discussies heeft de Commissie de aandacht van de Vlaamse autoriteiten enkel gevestigd op het "wettelijk kader waaraan moet worden voldaan".

"De Vlaamse regering kan zich niet blijven wegsteken achter een Europees verhaal", benadrukt De Backer in De Tijd. "Men kan het Antwerpse mobiliteitsdossier niet laten aanslepen of over de verkiezingen tillen."

'Peeters heeft Europa nodig als excuus' (Ademloos)

"Peeters weet al jaren dat hij niet op Europa moet wachten", zegt ook Wim Van Hees van Ademloos, de actiegroep die samen met stRaten-generaal het protest tegen het Oosterweelplan van de Vlaamse regering leidt. "Peeters heeft de Europees commissaris nodig als excuus om de deal met Noriant op te zeggen, maar die heeft - terecht - absoluut geen zin om zich in zo'n positie te plaatsen", aldus Van Hees. "Die nieuwe aanbesteding zal er immers sowieso moeten komen, anders staan de concurrenten van Noriant klaar om een klacht in te dienen. Alleen wil Peeters blijkbaar dat achteraf de indruk bestaat dat hij er alles aan zou hebben gedaan om schadeclaims te vermijden."

Vlaams minister-president Kris Peeters beloofde tegen begin juli duidelijkheid over het dossier na finaal overleg met Barnier. Dat overleg komt er echter ten vroegste in september. In De Ochtend op Radio 1 zegt hij dat Oosterweel zo snel mogelijk gerealiseerd wordt. 'Maar er zijn een aantal zaken die ik ook niet volledig in de hand heb, het plan-MER wordt nu uitgevoerd. Maar het is absoluut niet zo dat wij dit dossier vertragen', aldus Peeters.

'Platte politiek'

'We moeten niet aan platte politiek doen. Ik vind het spijtig dat collega De Backer niet afwacht tot ik commissaris Barnier gesproken heb. We moeten geen intentieprocessen maken. Het is absoluut niet juist dat de Vlaamse regering geen beslissingen neemt', sneert hij.

De Vlaamse regering sloot in 2009 een contract met het consortium Noriant voor de bouw van de Oosterweelverbinding. Een jaar later zag de Vlaamse regering af van een deel van het traject, onder meer de Lange Wapperbrug. Maar de aanbesteding bleef wel bij Noriant. Vraag is of er nu een nieuwe aanbesteding moet gebeuren en welke schadevergoedingen daarbij geriskeerd worden. De Europese Commissie vindt alvast dat er een nieuwe aanbesteding moet komen, omdat het project geamputeerd is en een brug is vervangen door een tunnel.

'Vlaamse regering zal verantwoordelijkheid nemen'

'Wij doen ook alles om ervoor te zorgen dat we de ondernemersgroep Noriant zeker een stuk van de werken kunnen geven. Om zeker te zijn dat we daarop achteraf van Europa geen commentaar krijgen, hebben we dat ook aangemeld', zegt Peeters.

'Wij doen er alles aan om dat op Europees niveau klaar te krijgen. Ik hoop dat we in september duidelijkheid krijgen van de commissaris. De Vlaamse regering zal dan haar verantwoordelijkheid nemen.' (Belga/TV/TE)

Onze partners