'Wij gaan niet naar overleg zonder marge op lonen' (ABVV)

25/11/12 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:01

Vakbond ABVV zal niet deelnemen aan de bespreking van een nieuw interprofessioneel akkoord als er geen onderhandelingsmarge is rond de salarissen. Dat zegt Anne Demelenne, de Franstalige topvrouw van ABVV.

'Wij gaan niet naar overleg zonder marge op lonen' (ABVV)

© belga

Vakbond ABVV zal niet deelnemen aan de bespreking van een nieuw interprofessioneel akkoord als er geen onderhandelingsmarge is rond de salarissen. Dat verklaarde Anne Demelenne, de Franstalige topvrouw van ABVV, in 'Mise au Point' op RTBF.

De vakbonden zullen bij het volgende interprofessioneel overleg weinig onderhandelingsruimte hebben. In het begrotingsakkoord is immers ingeschreven dat de lonen de komende jaren niet boven de index mogen stijgen, om zo onze loonhandicap ten opzichte van de buurlanden weg te werken tegen 2018.

Vicepremiers Laurette Onkelinx en Joëlle Milquet riepen de sociale partners zondag op de beslissingen van de regering te concretiseren. De werkgeversorganisaties lieten in 'Mise au Point' verstaan dat de maatregel volgens hen een eerste stap in de goede richting is. Karel Van Eetvelt, topman van Unizo, pleitte voor een "economische shock". In sommige sectoren moet het volgens hem mogelijk zijn het aantal werkuren te verhogen.

Anne Demelenne pikt de loonmatiging echter niet. Wat er volgens haar naar de werknemers wordt gecommuniceerd is: "Wil u meer verdienen, dan moet u meer werken. Dat is 'Sarkozysme'." (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners