'Wie Rode Duivelsvlag van Jupiler uithangt, moet in sommige gemeenten belastingen betalen'

30/06/14 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:13

Wie de Rode Duivelsvlag van Jupiler buitenhangt, moet daarvoor in sommige gemeenten belastingen betalen, waarschuwt fiscaal expert Michel Maus.

'Wie Rode Duivelsvlag van Jupiler uithangt, moet in sommige gemeenten belastingen betalen'

Fans van de Rode Duivels © BELGA

Voor de supportersvlaggen van Jupiler, die in het hele land uit ramen wapperen om de Rode Duivels aan te moedigen, moet in heel wat gemeenten reclamebelasting betaald worden, zegt fiscaal expert Michel Maus.

Professor fiscaal recht Michel Maus (VUB en UA) waarschuwt hevige Rode Duivelsfans. De Belgische vlaggen met het Jupilerlogo buitenhangen, kan in heel wat gemeenten onder de reclamebeslating vallen. 'Gemeenten kunnen een eigen fiscaal beleid voeren,' legt Maus uit. 'Ze mogen vrij belastingen innen, bijvoorbeeld op reclame. In sommige gemeenten geldt dat enkel voor lichtreclames, in andere voor alle reclame.'

Zo lopen al zeker supporters met de Jupiler-vlag aan de gevel in Hasselt, Aalst en De Haan het risico dat ze moeten betalen voor die daad van Duivels-liefde, weet Maus. 'Daar valt het voeren van publiciteit op de openbare weg op om het even welke drager, met het oog op verkoop, eronder.' De hoogte van de belasting wordt per vierkante meter bepaald, en varieert tussen 30 en 50 euro.

Maar die supporters willen toch geen Jupiler verkopen? 'Het oog op verkopen slaat dan ook niet op de persoon die de reclame uithangt. De belastingplicht dan weer wel.' Jupiler gaat dus vrijuit in deze, stipt Maus aan.

Naast die tegenstrijdigheid is een ander probleem van die wet de ruime definitie, besluit Maus - die parallelen ziet met de GAS-wetten, waarin 'overlast' vaak niet precies gedefinieerd is. 'Wie een bepaald probleem wil aanpakken met een catch all-wet, zorgt onvermijdelijk voor collateral damage.'

In Aarschot was ook oppositiepartij N-VA op het probleem gestoten. 'Mogen nationale vlaggen met daarop reclame voor een Waals bier wel volgens ons reglement op reclameborden? Volgens onze interpretatie van het reglement kan dit niet en moet, wie reclame maakt voor een bepaald product en het niet zelf verkoopt, vijftig euro betalen', zegt gemeenteraadslid Jos Bruyninckx (N-VA) in Het Laatste Nieuws.

N-VA wil de supporters niet beboeten, zegt Bruyninckx. 'We willen het stadsbestuur erop wijzen dat men moet nadenken voor men iets stemt.'

Burgemeester André Peeters (CD&V) laat het reglement onderzoeken, cultuurschepen Steven Omblets (CD&V) doet lacherig over de opmerking. 'Ik denk dat veel supporters het de N-VA kwalijk zullen nemen als ze nu, door deze vraag, hun vlag moeten weghalen' citeert Het Laatste Nieuws hem.

Onze partners