‘Wie ons wil beboeten is goed gek’ (Bruno Tobback)

© belga

SP.A-voorzitter Bruno Tobback verzet zich tegen een Europese boete omdat het Belgische begrotingswerk niet zou stroken met de afspraken met Europa

Dat bleek tijdens de ledendag van de Vlaamse socialisten in dierenpark Pari Daiza. “Aan het einde van de legislatuur zullen we de begroting fundamenteel gezonder achterlaten en zal de Belgische economie competitiever zijn”, beloofde Tobback.

“Maar onze ambitie is ook dat doel te bereiken zonder de toekomst van jongeren te hypothekeren en de zorgen van ouderen op het spel te zetten. Wie ons daarvoor wil beboeten, is goed gek”, luidde het.

‘450 euro is geen eerlijk loon’
Tobback was daarnaast ook scherp voor de invoering van mini-jobs, waar Open VLD zich deze week achter schaarde. “Wie denkt dat 450 euro een eerlijk loon is, die moet zelf eens proberen om daarvan zijn kinderen eten en kleren te geven, en vervolgens de huur en een lening te betalen”, aldus Tobback.

Hij waarschuwde ook dat er in een economie van winnaars en verliezers uiteindelijk geen middenklasse meer is. “Er is alleen de top en de rest. Die met de goeie advocaten en de anderen die het spookhuis met de gorilla voor de deur krijgen”, klonk het met een verwijzing naar de saga rond de organisatie van de Sinksenfoor.

“Aan vooruitgang werk je samen met iedereen en in het voordeel van iedereen. Dat is het verschil tussen de NV Antwerpen van vandaag en het coöperatieve Vlaanderen van morgen”.

Werk maken van hervorming van secundair onderwijs

Tot slot riep de SP.A-voorzitter de Vlaamse coalitiepartners CD&V en vooral N-VA op snel werk te maken van de hervorming van het secundair onderwijs. “Uit respect voor ons regeerakkoord, maar vooral voor al die jonge mensen die niet in de Latijnse zitten, maar wiens inzet en talenten we evengoed broodnodig hebben om mee aan onze toekomst te bouwen”.

N-VA maakte eerder al duidelijk niet mee te willen gaan in de hervorming die minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) voor ogen heeft.

Hij noemde het absurd dat bedrijven in Vlaanderen klagen over een tekort aan goed geschoolde arbeiders, maar dat die opleiding al van op de schoolbanken als tweede klasse worden behandeld. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content